Trafikkfarlige 50-åringer

Bedre synstesting ville kunne bedre trafikksikkerheten.

Oslo (NW): Allerede fra 50-årsalderen svekkes synet så mye at du er mer utsatt for ulykker i trafikken, viser en undersøkelse.

Bilister som ser dårlig, har tre til fem ganger større risiko for å havne i trafikkulykker.

Det er spesialist i øyesykdommer Knud Erik Alsbirk som står bak undersøkelsen, som er den største i sitt slag som er gjennomført i Norden. Alsbirk driver Sotra øyeklinikk ved Bergen.

Tester 45-åringer

– Mange bilister er ikke klar over at de har et syn som er dårligere enn det loven krever for å kjøre bil. Synet svekkes gradvis og ofte uten at vi legger merke til det. Spesielt etter fylte 50 år kan synet bli dårligere, sier han.

Norske bilister over 70 år må til synstest hvert år for å fornye sertifikatet. Alsbirk tar til orde for at det blir en helsepolitisk vurdering om man bør teste bilistenes syn oftere, og når de er yngre.

– I Finland testes bilister når de er 45 og 70 år, og det er en ordning også Norge kunne innføre. Da vil vi bedre kunne fange opp de som ser dårlig, sier han.

– Har du dårlig syn, er det vanskeligere å oppdage for eksempel glatte flekker i veibanen i mørketiden. Reaksjonstiden blir lengre, og du kan få problemer med å stoppe for en liten ball som triller ut i veien, ikke sjeldent etterfulgt av et barn som springer ut etter den, sier Alsbirk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer