Trafikkpolitiets nye våpen

Nytt instrument i politibilene skal hjelpe å avsløre ruspåvirkede sjåfører.

SKAL AVSLØRE RUSKJØRERE: Den nye mobile scanneren som nå er på vei ut i alle politidistriktene, skal primært brukes i trafikktjeneste - altså i politiets biler som patruljerer veiene. Bilisten må gi en spyttprøve, som så analyseres på stedet. Scanneren har høy følsomhet for de mest brukte ulovlige narkotiske stoffene, som cannabis og kokain, og de mest misbrukte og trafikkfarlige legemidlene i Norge. Foto: Politiets Fellestjenester
SKAL AVSLØRE RUSKJØRERE: Den nye mobile scanneren som nå er på vei ut i alle politidistriktene, skal primært brukes i trafikktjeneste - altså i politiets biler som patruljerer veiene. Bilisten må gi en spyttprøve, som så analyseres på stedet. Scanneren har høy følsomhet for de mest brukte ulovlige narkotiske stoffene, som cannabis og kokain, og de mest misbrukte og trafikkfarlige legemidlene i Norge. Foto: Politiets Fellestjenester Vis mer
Publisert

Ifølge vegkantundersøkelser fra Politiet, er det daglig over 100.000 kjøreturer hvor fører er ruspåvirket.

Ifølge bladet Politiforum, medvirket ruspåvirkning til 34 dødsulykker i 2018 (34 prosent), som skal være høyeste registrerte andel siden dybdeanalyser av dødsulykker startet opp i 2005.

I disse 34 ulykkene omkom 40 personer. Av de 34 dødsulykkene med rus har 15 vært med alkohol, sju med blandingsrus og 12 dødsulykker med annen type rus.

Nå er et nytt instrument i kampen mot ruskjøring på vei ut i politidistriktene. Det nye analyseinstrumentet vil kunne avdekke indikasjon på annen ruspåvirkning enn alkohol, gjennom spyttprøver på stedet.

Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen, uttaler til Politiforum at det nye instrumentet vil bidra til å redde liv.

200 enheter skal ut i politibilene

Utrykningspolitiet har testet ut utstyret i fire år, med gode resultater. Nå skal utstyret ut til alle Norges politidistrikter, hvor utstyret primært er tenkt brukt i trafikktjeneste.

Arild Syversen Nordberg, fagansvarlig polititeknisk i Politiets fellestjenester, forteller til Dinside at det nye screeningutstyret blir tilgjengelig for alle de tolv politidistriktene i landet.

- Utstyret er primært tiltenkt trafikktjeneste, men det enkelte politidistrikt vurderer hvilke tjenesteområder som får opplæring og seinere tar utstyret i bruk, forteller Nordberg.

Det er snakk om cirka 200 enheter som skal fordeles i distriktene, og ifølge Nordberg er det forventet at utstyret skal tas i bruk så snart opplæring av personell er gjennomført, som vil si i begynnelsen av 2020.

Slik fungerer det

I praksis fungerer det nye apparatet slik at bilisten må avgi en spyttest i form av en testpinne i munnen. Pinnen settes så inn i apparatet, som vil analysere prøven.

Den mobile skanneren har høy følsomhet for de mest brukte ulovlige narkotiske stoffene, som cannabis og kokain, og de mest misbrukte og trafikkfarlige legemidlene i Norge.

- Resultatet gir kun en indikasjon på ruspåvirkning av andre midler enn alkohol, forteller Nordberg.

Selve spyttesten er imidlertid ikke nok til å utløse en straffereaksjon.

- Positiv spyttest må alltid følges opp med en blodprøve, og det er resultatet av blodprøven som vil danne grunnlag for en eventuell straffereaksjon, sier Nordberg.

Håper på preventiv effekt

Nordberg forteller at screeninginstrumentet først og fremst vil avdekke eventuell kjøring i rus og luke ut de påvirkede sjåførene fra trafikken.

- Når det blir kjent at norsk politi nå tar det i bruk i felt, kan det i seg selv ha en preventiv effekt og dermed bidra til å forebygge ulykker og redde liv i trafikken, sier Nordberg til Dinside.

Han forteller videre at politiet har flere verktøy for å avsløre ruspåvirkning – både ved vanlig kontroller og ulike aksjoner. Hvorvidt du som bilist kommer til å bli anmodet til å avlegge en spyttprøve i dette nye instrumentet, vil avhenge av en rekke ting.

Men han understreker at politiet har anledning til å be alle bilister om å gjennomføre prøven.

- Et av de viktigste verktøyene er en politifaglig metode for å kartlegge tegn og symptomer for rusmiddelpåvirkning. Denne kartleggingen er, sammen med bestemmelsen om at det gis anledning til å utføre en slik test på enhver fører, viktig hjelpemiddel for å avsløre påvirkning av berusende eller bedøvende middel i annet enn alkohol, uttaler Nordberg.

1050 HESTEKREFTER: Det nye fartsmonsteret av en båt har blant annet tre motorer, og er spesialbygget for Oslo-politiet. Båten ble vist fram til publikum på båtmessen «Sjøen for alle» på Lillestrøm. Video: Ørjan Ryland / Ingrid Cogorno, reporter: Amund R. Løken Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer