Trafikkpolitiets nye våpen

Nytt instrument i politibilene skal hjelpe å avsløre ruspåvirkede sjåfører.

SKAL AVSLØRE RUSKJØRERE: Den nye mobile scanneren som nå er på vei ut i alle politidistriktene, skal primært brukes i trafikktjeneste - altså i politiets biler som patruljerer veiene. Bilisten må gi en spyttprøve, som så analyseres på stedet. Scanneren har høy følsomhet for de mest brukte ulovlige narkotiske stoffene, som cannabis og kokain, og de mest misbrukte og trafikkfarlige legemidlene i Norge. Foto: Politiets Fellestjenester
SKAL AVSLØRE RUSKJØRERE: Den nye mobile scanneren som nå er på vei ut i alle politidistriktene, skal primært brukes i trafikktjeneste - altså i politiets biler som patruljerer veiene. Bilisten må gi en spyttprøve, som så analyseres på stedet. Scanneren har høy følsomhet for de mest brukte ulovlige narkotiske stoffene, som cannabis og kokain, og de mest misbrukte og trafikkfarlige legemidlene i Norge. Foto: Politiets Fellestjenester Vis mer
Publisert

Ifølge vegkantundersøkelser fra Politiet, er det daglig over 100.000 kjøreturer hvor fører er ruspåvirket.

Ifølge bladet Politiforum, medvirket ruspåvirkning til 34 dødsulykker i 2018 (34 prosent), som skal være høyeste registrerte andel siden dybdeanalyser av dødsulykker startet opp i 2005.

I disse 34 ulykkene omkom 40 personer. Av de 34 dødsulykkene med rus har 15 vært med alkohol, sju med blandingsrus og 12 dødsulykker med annen type rus.

Nå er et nytt instrument i kampen mot ruskjøring på vei ut i politidistriktene. Det nye analyseinstrumentet vil kunne avdekke indikasjon på annen ruspåvirkning enn alkohol, gjennom spyttprøver på stedet.

Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen, uttaler til Politiforum at det nye instrumentet vil bidra til å redde liv.

200 enheter skal ut i politibilene

Utrykningspolitiet har testet ut utstyret i fire år, med gode resultater. Nå skal utstyret ut til alle Norges politidistrikter, hvor utstyret primært er tenkt brukt i trafikktjeneste.

Arild Syversen Nordberg, fagansvarlig polititeknisk i Politiets fellestjenester, forteller til Dinside at det nye screeningutstyret blir tilgjengelig for alle de tolv politidistriktene i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer