Trafikkskolene vil ha automatgir som standard

Autoriserte trafikkskolers landsforbund (ATL) vil at automatgir skal bli standard for dem som skal kjøre opp.

Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir, mister man rettigheten til å kjøre biler med manuelt gir. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix
Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir, mister man rettigheten til å kjøre biler med manuelt gir. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Frankrike er ordningen at dem som har førerkort for automatgir, kan få førerrett på biler med manuelt gir uten å måtte ta ny førerprøve.

– Der tar man seks til sju timer på en trafikkskole. Da får man automatisk førerrett på manuelt gir, forteller administrerende direktør Torgeir Abusdal ved ATL til NRK.

Av alle biler som ble solgt i Norge i 2018 var over 90 prosent utstyrt med automatgir. Andelen er ventet å øke i årene fremover.

– De fleste som tar førerkort i dag trenger ikke manuell løsning, mener Abusdal.

– Samferdselsdepartementet har uttalt at det er et førerkortdirektiv i EU som hindrer Norge i å endre reglene, sa Abusdal til Adresseavisen i forrige uke.

Leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Høyres Helge Orten, ga i januar støtte til ATLs ønske om å gjøre automatgir til standard i kjøreopplæringen.

– Regjeringen har et mål om at alle skal kjøre nullutslippsbiler og disse bilene har automatgir. Det er bra for trafikksikkerheten, og det vil mest sannsynlig bli billigere å ta lappen, sa han til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer