Ny, svensk studie:

Trafikkstøy gjør deg feitere

Bilen er roten til mye vondt. Nå viser en ny studie at støy fra veitrafikk er med på å gjøre deg tjukk.

MER FETT: At støy påvirker helsa vår, er velkjent. Nå har svenske forskere også funnet ut at støy er en årsak til at vi legger på oss. Foto: NTB/SCANPIX
MER FETT: At støy påvirker helsa vår, er velkjent. Nå har svenske forskere også funnet ut at støy er en årsak til at vi legger på oss. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer
Publisert

Hvis du er overvektig, kan det være fordi du bor i nærheten av en trafikkert vei. Det viser en svensk studie fra Gøteborgs universitet.

Biler og lastebiler er under stadig overvåkning, og utslipp fra veitrafikken påvirker oss mennesker i stor grad. Ifølge studier er europeiske dieselbiler en medårsak til tidlige dødsfall, og eksosgassene kombinert med trafikkstøy har også vist seg å føre til større spredning av demenssykdommer.

Støy har også vist seg å øke risikoen for hjerteinfarkt, stress og søvnforstyrrelser.

1,9 mill nordmenn plaget av støy

Her hjemme er veitrafikkstøy den største støykilden utendørs, og årsak til nesten 80 prosent av den totale støyplagen hos befolkningen.

Ifølge SSB (2016) er hele 1,9 millioner mennesker utsatt for veitrafikkstøy, over 55 dB, utenfor boligen sin i Norge. Dette er en økning fra 1,2 millioner i 1999.

Støy er miljøproblemet som rammer flest mennesker i Norge. Ifølge Miljødirektoratet er totalt nesten 2,1 millioner utsatt for støy over 55 dBA utenfor huset sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer