Parkeringsbulk

Trange P-plasser har skylda

I fjor opplevde 55 000 bileiere å få bulket den parkerte bilen sin. Smale parkeringsplasser og stadig større biler får mye av skylda.

TYPISK PARKERINGSSKADE: Dette er en typisk parkeringsskade. Trøsten er at det sjelden er personskader i slike uhell. Foto: Gjensidige
TYPISK PARKERINGSSKADE: Dette er en typisk parkeringsskade. Trøsten er at det sjelden er personskader i slike uhell. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ser ut til at vi er dårlige til å parkere, skal vi tro skadetallene fra forsikringsselskapene.

I fjor fikk selskapene inn 55 758 meldinger om skader som var påført parkerte biler. Tar vi med 39 953 ryggeskader, blir bildet enda et hakk verre. Totalt måtte forsikringsselskapene betale ut 1,1 milliarder kroner for slike skader i 2020.

Toppen av isfjellet

Likevel er dette bare toppen av isfjellet. Mange bileiere velger å betale for å utbedre bulken med penger fra egen lommebok, uten å belaste forsikringen. Hvor stort dette tallet er, er det ingen som vet.

Men er det egentlig bare vår egen skyld at vi kommer borti andre biler når vi forsøker å parkere?

– Jeg tror mange føler på at trange parkeringsplasser og stadig større biler er en utfordring i hverdagen, sier Sigmund Clementz i If forsikring. Han tror det er flere årsaker til alle parkeringsbulkene. Stress, trange parkeringsplasser, større biler og moderne varslingsutstyr som ikke virker vintertid på grunn av snø og is er noen.

Mye større biler

At bilene blir større og bredere har Clementz rett i. I 1990 var gjennomsnittsbilen 1,68 meter bred fra dørhåndtak til dørhåndtak. I dag er bilene i snitt over 1,80 meter brede, ifølge tall fra Center Automotive Research (CAR). I tillegg kommer speilene, som ofte er rundt 20 centimeter på hver side. Stadig flere av oss kjører dessuten store SUV-er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.