Parkeringsbulk

Trange P-plasser har skylda

I fjor opplevde 55 000 bileiere å få bulket den parkerte bilen sin. Smale parkeringsplasser og stadig større biler får mye av skylda.

TYPISK PARKERINGSSKADE: Dette er en typisk parkeringsskade. Trøsten er at det sjelden er personskader i slike uhell. Foto: Gjensidige
TYPISK PARKERINGSSKADE: Dette er en typisk parkeringsskade. Trøsten er at det sjelden er personskader i slike uhell. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ser ut til at vi er dårlige til å parkere, skal vi tro skadetallene fra forsikringsselskapene.

I fjor fikk selskapene inn 55 758 meldinger om skader som var påført parkerte biler. Tar vi med 39 953 ryggeskader, blir bildet enda et hakk verre. Totalt måtte forsikringsselskapene betale ut 1,1 milliarder kroner for slike skader i 2020.

Toppen av isfjellet

Likevel er dette bare toppen av isfjellet. Mange bileiere velger å betale for å utbedre bulken med penger fra egen lommebok, uten å belaste forsikringen. Hvor stort dette tallet er, er det ingen som vet.

Men er det egentlig bare vår egen skyld at vi kommer borti andre biler når vi forsøker å parkere?

– Jeg tror mange føler på at trange parkeringsplasser og stadig større biler er en utfordring i hverdagen, sier Sigmund Clementz i If forsikring. Han tror det er flere årsaker til alle parkeringsbulkene. Stress, trange parkeringsplasser, større biler og moderne varslingsutstyr som ikke virker vintertid på grunn av snø og is er noen.

KAN SKJE DEN BESTE: Å bulke en annen parkert bil kan skje den beste. Legg i hvert fall igjen en lapp med navn og nummer hvis sjåføren ikke er i nærheten. Neste gang kan det være du som blir påkjørt. Foto: Colourbox
KAN SKJE DEN BESTE: Å bulke en annen parkert bil kan skje den beste. Legg i hvert fall igjen en lapp med navn og nummer hvis sjåføren ikke er i nærheten. Neste gang kan det være du som blir påkjørt. Foto: Colourbox Vis mer

Mye større biler

At bilene blir større og bredere har Clementz rett i. I 1990 var gjennomsnittsbilen 1,68 meter bred fra dørhåndtak til dørhåndtak. I dag er bilene i snitt over 1,80 meter brede, ifølge tall fra Center Automotive Research (CAR). I tillegg kommer speilene, som ofte er rundt 20 centimeter på hver side. Stadig flere av oss kjører dessuten store SUV-er.

De bredeste bilene har Ford, med et snitt på 1,85 meter, blant annet på grunn av mange store biler i USA. Men også småbilene er blitt betydelig bredere. Opel Corsa har for eksempel gått fra 1,53 til 1,77 meters bredde. – 1,96 med speil.

Innvendig er imidlertid ikke bilene blitt særlig større. Det meste av den ekstra bredden brukes til å skape en større sikkerhetssone – avstanden inn til passasjeren – for å sikre bedre mot sidekollisjoner.

Smale p-plasser

Samtidig med at bilene er blitt bredere, er ikke parkeringsplassene blitt større. Ifølge SINTEF bør en parkeringsplass for personbiler minst være 2,5 meter bred og 5,0 meter lang. Er det en søyle eller vegg på den ene siden bør den være minst 2,8 meter bred.

STADIG TRANGERE: Mens bilene har blitt betydelig bredere, er parkeringsplassene mange steder like smale. Foto: Rune Korsvoll
STADIG TRANGERE: Mens bilene har blitt betydelig bredere, er parkeringsplassene mange steder like smale. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Entreprenører Dinside har snakket med bekrefter at dette ofte fravikes for å få inn flere plasser og at 2,3 meters bredde ikke er uvanlig. En parkeringsplass i et borettslag i de store byene er i dag verdsatt til rundt 300.000 kroner. Det gjelder med andre ord å utnytte plassen maksimalt.

– Store kjøpesenter med store parkeringsplasser og parkeringskjellere er blitt en del av hverdagen bilistene må takle. Med høye tomtepriser er det om å gjøre å presse inn så mange parkeringsplasser som mulig. I parkeringshusene er i tillegg store søyler og tekniske installasjoner i taket ofte utfordringer som krever at du er ekstra oppmerksom.

Kan skje den beste

– Du skal ikke stå lenge og betrakte kjøringen på en slik plass før du oppdager noen som sliter med å parkere, sier Clementz, som forteller at den klassiske skaden er å slå døra inn i siden på bilen ved siden av.

- Å komme borti en annen bil kan skje den beste. Lyspunktet er at disse parkeringsskadene sjelden er alvorlige og sjelden medfører personskader, sier han.

Gode tips for å unngå parkeringsskade

  • Unngå mørke og trange parkeringshus
  • Rygg inn, kjør ut
  • Styr unna trange parkeringsplasser
  • Sørg for at vinduene er fri for dugg før en kjører/rygger ut.
  • Unngå parkeringsplasser nær inngangspartier
  • La ikke små barn åpne døren selv
  • Pust med magen, ta deg god til og ikke stress
  • KIlde: Gjensidige
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer