Vintervask av bil

Tre kjappe tips til god vintervask av bilen

Mange har møkkete biler nå, men det er noen ting du bør tenke på hvis du vil ha nyttårsren bil.

VÆR FORSIKTIG: Det kan være fornuftig å droppe de sterkeste bilshampoene hver gang du vasker bilen.  Foto: NTB SCANPIX
VÆR FORSIKTIG: Det kan være fornuftig å droppe de sterkeste bilshampoene hver gang du vasker bilen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mildvær i store deler av landet, og foran vaskehallene står det ofte lange køer. Det er imidlertid en del ting du skal være klar over når du vasker bilen på vinteren, enten det er pluss- eller minusgrader. Saltet på veiene er en av årsakene.

En annen ting du også bør tenke på, er å møte vinteren forberedt. For bilens del betyr det at lakken bør være nypolert. Da blir lakken forseglet, og tåler mye mer av de tøffe påkjenningene vinteren innebærer.

Her er tre kjappe tips for deg som ønsker at bilen skal se like fin ut på andre siden av vinteren.

#1 Unngå sterke såper

Et viktig tips er å være forsiktig med å bruke sterke såper om vinteren.

Det er nemlig med på å gjøre lakken mindre motstandsdyktig mot saltet på veiene.

- I utgangspunktet er det ikke å anbefale å bruke mengder med sterke såper. Jo mindre sterke midler, desto bedre, har generalsekretær Børre Skiaker ved Kongelige Norsk Automobilklub (KNA) tidligere uttalt til Dinside.

Stål korroderer raskere når du får salt på det, som betyr at lakken forvitrer og spises opp. Det er det som skjer om saltet får tak på bilen.

#2 Skyll bilen i stedet

- Det lønner seg å opprettholde en jevn frekvens på vaskene, men det holder lenge å spyle av bilen jevnlig med kaldt vann, om du ikke har behov for en skinnende bil, sa Skiaker hos KNA.

- Den grundige vasken med avfetting og såpe kan gjøres noe sjeldnere, eller etter behov.

Vi har omtalt temaet før, og skal du først ta en grundig vask, er det viktig at du gjør det riktig.

Vasker du ikke bilen selv, men velger å bruke vaskehall, lønner det seg å velge et program som spyler understellet på bilen.

#3 Avfetting

Når det kommer til avfettingsmiddel, må du være klar over at det også fjerner beskyttende voks som er lagt på tidligere. Omfattende bruk av avfetting er med på å eksponere lakken for salt.

Skal man først bruke det, er det en ting mange lett glemmer

- Gi avfettingsmiddelet tid til å virke i et par minutter. Det er fort gjort å bli for ivrig. Om du er for rask, spyler du middelet rett av, før det får virket, har regionansvarlig Erik Nyhus i Biltema, tidligere uttalt til Dinside.

- Kaldavfettingsmiddel er det vanligste å bruke, men tjære- og asfaltfjerner er også et utmerket alternativ for formålet, fortsatte han.

Medeier Gregor Dauksza hos Car Spa i Oslo har lang erfaring med vintervask av bil. Han bekrefter Skiakers poeng, og utdyper at man også at det er en fordel å la bilen tørke i en lunken og luftig garasje.

- Har du mulighet til å parkere i en garasje, hvor det ikke er minusgrader, og bilen kan tørke der, er det også en klar fordel, sier han til Dinside.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Viktig å tenke på ved bilvask om vinteren

  • Ha full tank før du vasker bilen innendørs, så unngår du kondens i tanken.
  • Bruk bilshampoo der det er varmegrader, ellers fryser såpen.
  • Silikonstift påføres alle dører et par ganger i året for å unngå fukt og frosne dører.
  • Bruk låsolje i låsene, også på nye biler. Hvis batteriet er flatt vil du måtte bruke nøkkelen i låsen, og da er det greit at låsen er mulig å bruke.
  • Polering anbefales om høsten og vinteren, og må gjøres der det er varmegrader.
  • Salt fester seg lett til bilens understell, derfor er det gunstig å spyle det bort.
  • Eldre biler bør undersøkes for rusthull før spyling. Spyl fett og salt av dekkene for bedre gripeevne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer