Hvordan fjerne dugg på frontruta

Tre tips som fjerner dugg i bilen

Dugg på innsiden av bilvinduene er både irriterende og farlig. Problemet kan skyldes at du har trykket feil på denne knappen.

DUGG: Dugg på innsiden av rutene i bilen er plagsomt og i verste fall trafikkfarlig. Her får du tips til hvordan du kan bli kvitt problemet. Video: Berit B. Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vått vær eller kulde kan føre til dugg på innsiden av vinduene i bilen. Heldigvis fins det enkle måter å bli kvitt problemet på.

Her er våre enkleste tips som hjelper deg med å bli kvitt dugg i bilen.

Ikke resirkuler luften

På dashbordet i bilen din er det en liten knapp som gir mulighet til å resirkulere luften i kupeen. En kald vintermorgen vil du oppnå raskere varme i kupeen dersom du bruker denne knappen. Da stenges det for den kalde luften fra utsiden av bilen.

IRRITERENDE OG FARLIG: Ikke alle biler har like tydelig merking av resirkuleringen av kupéluften som denne. Med denne "on" vil vinduene begynne å dugge etter få minutter. Foto: Rune Korsvoll
IRRITERENDE OG FARLIG: Ikke alle biler har like tydelig merking av resirkuleringen av kupéluften som denne. Med denne "on" vil vinduene begynne å dugge etter få minutter. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Når du kjører i en tunell med forurenset luft, eller ligger bak et tungt kjøretøy som slipper ut mye urenset eksos, vil resirkulering av luften sørge for fortsatt god luftkvalitet i kupeen

Sjekk knappen

Men knappen er liten og lett å komme borti uten at du er klar over det. Dessuten er det mange som ikke vet hva den er til.

Når luften resirkuleres, vil ikke fuktighet fra passasjerene eller snøen som har smeltet på mattene, bli sluppet ut. Den fuktige luften blir værende inni bilen. Og da tar det gjerne bare noen minutter før rutene begynner å dugge.

Du bør derfor sjekke at den lille knappen ikke står på og heller slå av resirkuleringen. Da kommer frisk luft inn og «gammel» luft slippes ut. Det tar ofte bare et par minutter før rutene igjen er duggfrie.

Bruk avispapir

Dugg-problemet kan også skyldes et par andre ting:

På denne tiden av året, med temperaturer som ofte er litt over og under null grader, drar vi med oss fuktig snø eller vann inn i bilen. Snø som smelter eller vann fra regnfylte dager trekker gjerne ned i gulvmattene.

Også her er løsningen enkel og billig: Legg et godt lag med avispapir under mattene, det vil suge opp fuktigheten. Husk bare å skifte papir med jevne mellomrom.

Vask rent

Et annet nødvendig tiltak er å sørge for at rutene er rene på innsiden. Her legger det seg alltid et tynt og nesten usynlig lag med støv og skitt som lett fanger opp fuktighet.

Rådet er å vaske innsiden av vinduene med lunkent vann tilsatt litt salmiakk. Det gjør underverker både for dugg og isdannelse når gradestokken kryper under null. Dessuten bedrer det sikten ut gjennom vinduene betraktelig.

SALMIAKK-VANN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll
SALMIAKK-VANN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Sjekk bagasjerommet

Enkelte ganger kan problemene med dugg skyldes at kanalene til utluftingen fra kupeen er blokkert. I mange biler er utluftingen i bagasjerommet på sidene ut mot bakskjermene. Sjekk at ikke bagasje eller andre gjenstander blokkerer luftekanalene.

Med andre ord: Det skal lite til for å fikse problemet med dugg i kupeen. Den dårligste løsningen er å gnu vekk dugg på vinduene med hånden. Det etterlater et lag med fett som bare gjør vondt verre.

Annonse: 11 nyttige og geniale produkter til bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer