Trenger du GPS?

En GPS-mottaker er snart som standardutstyr å regne i norske båter. Spørsmålet er imidlertid om du trenger en slik mottaker.

Det er sagt før, og vi sier det igjen: GPS-teknologien er foreløpig ingen erstatning for kart og kompass. Dertil er teknologien for unøyaktig. Les mer om GPS og sikkerhet til sjøs på denne 9916">lenken. Allikevel mener stadig flere at en GPS-mottaker er et nyttig verktøy. Og et godt supplement til mer tradisjonelle navigasjonsmetoder.

Sikkerhet

Kilder vi har vært i kontakt med mener at alle større båter bør ha GPS-basert navigasjonsutstyr om bord. Beveger man seg utenskjærs kan dårlig sikt som tåke og regn komme brått på. Da kan GPS-teknologien gjøre navigeringen enklere enn hvis du bare har et kompass om bord. Dessuten har GPS-teknologien en mulighet kompasset ikke har, nemlig å fortelle deg hvor på de syv hav du faktisk befinner deg.

Kompasset har fått status som et nærmest ufeilbarlig instrument. Dette er dessverre mer en myte enn en sannhet. Også et kompass kan spille deg et puss. En gammel sjøulk fra Nøtterøy fortalte oss om en ubehagelig opplevelse: Ved hjelp av kart og kompass navigerte han båten sin mot Hirtshals. Dagen etter la han til kai i Göteborg. Med en GPS-mottaker om bord kan man fortløpende sjekke om det er overensstemmelse mellom kompass og elektronisk navigasjonsutstyr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer