Tabbe med personlig bilskilt

Trikset som gikk veldig galt

Joseph Tartaro trodde han hadde vært smart. Men så begynte regningene å komme ...

TABBE: Den amerikanske forskeren Joseph Tartaro skulle aldri ha lekt med de amerikanske myndighetene. Foto: Privat
TABBE: Den amerikanske forskeren Joseph Tartaro skulle aldri ha lekt med de amerikanske myndighetene. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2016 skulle Joseph Tartaro skaffe nye personlige bilskilt til bilen sin. Sikkerhetsforskeren tenkte ut en kløktig plan, for å å lure de amerikanske myndighetene. På sin egen bil endte han opp med bokstavene «NULL», som er programmeringsspråket for «ingen verdi, eventuelt «udefinert» eller «ingen informasjon».

På denne måten håpet Tartaro at det skulle bli kluss i de forskjellige instansenes papirer, så han aldri måtte betale parkeringsbøter eller bompenger igjen. Det fortalte Tartaro selv på hackerkonferansen Def Con i USA tidligere i august, ifølge Wired. «NULL» kan gjøre at datasystemer oppfører seg merkelig eller ikke fungerer i det hele tatt.

Om du nå får en idé, og tenker at «hey, det der må jeg søke Statens vegvesen om», så la det være. Ifølge Vegvesenets hjemmesider er det allerede noen som har søkt om rettigheten til «NULL».

«NULL»: Statens vegvesen har allerede mottatt søknad om bruk av kjennemerket «NULL». Skjermdump: Vegvesen.no
«NULL»: Statens vegvesen har allerede mottatt søknad om bruk av kjennemerket «NULL». Skjermdump: Vegvesen.no Vis mer

Bøtene sluttet aldri å komme

Uansett. Det er kanskje ikke så lurt å stjele ideen. Tartaros plan slo nemlig ordentlig feil, skal vi tro flere internasjonale medier.

I begynnelsen var det stille. Men i 2018 startet problemene sakte men sikkert, etter at Tartaro hadde betalt en bot på 35 dollar, for å ha feil klistremerke på registreringsskiltet. Ikke visste han hvordan det kunne ha seg, men forskeren orket ikke å ta kampen om å få pengene tilbake - «det var jo bare 35 dollar ...»

Etter dette begynte imidlertid bøtene å renne på: Brudd på parkeringsreglene og mer - 37 dollar, 60 dollar, 74 dollar, 80 dollar, fra forskjellige steder i landet - noen av stedene hadde Joseph Tartaro aldri satt sin fot (eller bil) noen gang.

Til slutt hadde han mottatt trafikk- og parkeringsbøter på til sammen 12.049 dollar eller nærmere 110.000 norske kroner!

Regler for personlige kjennemerker i Norge

 • Må inneholde to til sju tegn, inkludert mellomrom:
  «SOLSTRÅLE» er for langt.
 • Kun mellomrom, tallene «0» til «9» og bokstavene «A»-«Å» er tillatte tegn:
  $NEKKER» godkjennes ikke.
 • Skiltet må inneholde minst to tegn (tall eller bokstaver - gjerne én av hver):
  «AA», «91» eller «Å3». « 8» (mellomrom 8) godkjennes ikke.
 • Det kan benyttes flere mellomrom, så i teorien kan du ha disse skiltene:
  «A A A A», « O Q Æ » eller «C PÅ DU».
 • Skiltet må ikke kunne forveksles med andre kjennemerker - Dermed kan man heller ikke benytte «A1» (forbeholdt kongefamilien).
  Merkevarenavn som «911» kan benyttes, men dette vurderes i hvert enkelttilfelle.
 • Støtende/vulgære budskap blir ikke godkjent:
  «PIKK» eller «HITLER» er ikke tillatt.
 • Støtende/vulgære budskap skjult speilvendt eller ved bruk av tall istedenfor bokstaver («4»/«A») er heller ikke greit:
  «P1KK», «P9S» eller «RELTIH» er ikke tillatt.
 • Eier av skiltet er ansvarlig for budskapet - Vegdirektoratet kan kreve skiltene tilbake/klippet om de ombestemmer seg.

Slik gikk det til

Men hva var det som hadde skjedd? Amerikaneren hadde jo ikke gått inn for å sette nye verdensrekord i parkeringsbøter ...

Nei, den amerikanske forskeren har selv en teori om hva som har skjedd:

- Da jeg betalte den første bota på 35 dollar, virker det som om databasene i etterkant assosierte «NULL» med min personlige informasjon, fortalte Tartaro på hackerkonferansen.

Dermed mottar han bøter for alle brudd, hvor for eksempel en trafikkonstabel glemmer å skrive inn registrerings-nummeret på bilen.

Blir ikke kvitt problemet

Joseph Tartaro forteller videre at betalingskravene fortsetter å komme, men at han hittil har sluppet å betale de etterhvert så skyhøye bøtene.

Den California-baserte amerikaneren er imidlertid en sta mann. For både DMV (USAs svar på Vegvesenet) og politiet har bedt ham endre skiltene.

- Jeg sa «nei, jeg har ikke gjort noe galt», fortalte Tartaro, ifølge Mashable.com som også har referert fra Def Con.

Ifølge de siste tallene som har blitt presentert mener DMV-systemet at Tartaro fortsatt skylder dem over 6.000 dollar.

- I øyeblikket kan jeg ikke registrere bilen min for et nytt år uten å betale bøtene. Gjør jeg det innrømmer jeg skyld, og fra da av må jeg betale alle andre bøter som kommer. Jeg befinner meg enkelt og greit i en skikkelig kjip situasjon ....

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer