Stramming av hjulbolter

Trikset som gir trygt hjulskift

De neste ukene må bergingsselskapene rykke ut til flere hundre bilister som mister et hjul. Slik slipper du å havne i den statistikken.

STRAMMING AV HJULBOLTER: Med denne momentnøkkelen, til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. Foto Rune Korsvoll
STRAMMING AV HJULBOLTER: Med denne momentnøkkelen, til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. Foto Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er tid for å sette sommerhjulene på bilen. Første helg etter påske er siste frist for å få av piggdekkene i Sør-Norge, mens bilister i våre tre nordligste fylker kan vente til har 1. mai.

Mange gjør jobben selv og klarer det helt fint. Det er imidlertid ett triks som alle bør få med seg:

  • Å bruke en momentnøkkel for å trekke til hjulboltene.

En momentnøkkel kjøper du i en rekvisita-butikk for fire-fem hundre kroner. Den sikrer at hjulboltene trekkes til med riktig kraft. Hvor stor kraft, står i bilens instruksjonsbok. Det er nemlig ikke bare for løse bolter som er farlig ...

BILLIG GARANTI: For 400-500 kroner kan du kjøpe en slik momentnøkkel, i en rekvisitabutikk. Foto Rune Korsvoll
BILLIG GARANTI: For 400-500 kroner kan du kjøpe en slik momentnøkkel, i en rekvisitabutikk. Foto Rune Korsvoll Vis mer

Løse hjulbolter

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Hans folk, ute på veien, opplever mange problemer med hjul og dekk i disse april-ukene.

- Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt, som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen til Dinside.

- Alle forstår at det kan føre til alvorlige ulykker dersom hjulet på bilen faller av. Men det kan også bli en dyr affære, med store skader på bilen, sier Schøyen.

IKKE FOR HARDT: - For løst eller for hardt er like galt. I begge tilfeller kan resultatet bli at hjulet løsner, sier Petter Schøyen, leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll
IKKE FOR HARDT: - For løst eller for hardt er like galt. I begge tilfeller kan resultatet bli at hjulet løsner, sier Petter Schøyen, leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Mistet hjulet ved dekk-verkstedet

Han forteller at det ikke bare er folk som har byttet hjul selv, som opplever at hjul løsner. Enkelte har opplevd dette bare noen hundre meter fra dekkverkstedet. Selv om du får skiftet hjul på et verksted eller dekkhotell, er det en god regel å trekke etter hjulboltene når du har kjørt bilen i en ukes tid.

NAF har ingen statistikk fra årets hjulskift-sesong, men slik så de siste ukene i april ut, for NAF Veihjelp, når det gjaldt assistanser til hjulproblemer.

Hjelp med hjulproblemer

Punktering270
Punktering uten reservehjul140
Løse hjulbolter80
Mistet hjulet under kjøring40
Knekte hjulbolter20
Hjulbolter trukket for hardt til20

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer