Stramming av hjulbolter

Trikset som gir trygt hjulskift

De neste ukene må bergingsselskapene rykke ut til flere hundre bilister som mister et hjul. Slik slipper du å havne i den statistikken.

STRAMMING AV HJULBOLTER: Med denne momentnøkkelen, til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. Foto Rune Korsvoll
STRAMMING AV HJULBOLTER: Med denne momentnøkkelen, til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. Foto Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er tid for å sette sommerhjulene på bilen. Første helg etter påske er siste frist for å få av piggdekkene i Sør-Norge, mens bilister i våre tre nordligste fylker kan vente til har 1. mai.

Mange gjør jobben selv og klarer det helt fint. Det er imidlertid ett triks som alle bør få med seg:

  • Å bruke en momentnøkkel for å trekke til hjulboltene.

En momentnøkkel kjøper du i en rekvisita-butikk for fire-fem hundre kroner. Den sikrer at hjulboltene trekkes til med riktig kraft. Hvor stor kraft, står i bilens instruksjonsbok. Det er nemlig ikke bare for løse bolter som er farlig ...

Løse hjulbolter

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Hans folk, ute på veien, opplever mange problemer med hjul og dekk i disse april-ukene.

- Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt, som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer