ISA: Automatisk skiltgjenkjenning og fartsgrenser

Trodde bolleprisen var fartsgrensa

Flere biler ble «forvirret» av bolle-reklame da teknologien sviktet.

LESEVANSKER: Leser bilen reklamen som et fartsskilt, eller måler den blodsukkeret til føreren og senker farten for at vedkommende skal kjøpe bolle? Foto: Asllat Heandarat Moen Sara/Statens Vegvesen
LESEVANSKER: Leser bilen reklamen som et fartsskilt, eller måler den blodsukkeret til føreren og senker farten for at vedkommende skal kjøpe bolle? Foto: Asllat Heandarat Moen Sara/Statens Vegvesen Vis mer
Publisert

Hvor ofte har du svingt av veien for å kjøpe deg en bolle til en tier? Det må nok være en god del som gjør dette med tanke på hvor ofte slike reklamer popper opp langs veien.

Nå er det imidlertid avdekket at bolle-reklamen og lignende reklameskilt kan bli en real fartsbrems - også for de som ikke vil ta seg en bolle.

Avslørt i Vegvesen-test

I oktober testet nemlig Statens Vegvesen de tekniske systemene i fire ulike bilmodeller, i samarbeid med bilimportører og kartleverandører. Målet var å hente inn data for å kunne analysere nøyaktigheten i systemet.

Intelligent Speed Assistant (ISA), eller intelligent hastighetsassistent på norsk, er et system som leser fartsgrenseskilt når du kjører. Den gjengir fartsgrensa på stedet på bilens dashbord og varsler deg dersom du kjører for fort.

ISA blir et krav til alle kjøretøy fra sommeren 2022 for nye typegodkjenninger, og i 2024 for alle nyregistreringer.

Dersom ISA-en gir feil informasjon til føreren, kan det gå på bekostning av trafikksikkerheten, som jo er det motsatte av målet med teknologien.

Ikke gyldig fartsgrense

ISA baserer seg på bruk av kartdata og kamera som er montert i bilen, men det kan skje at bilen feiltolker informasjonen den får gjennom kameraene eller at kartet ikke stemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer