Trodde du ungen var sikrest her?

Mange foreldre plasserer barnesetet bak passasjersetet. Der er barnet mer utsatt for skade, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at barnet bør sitte med ryggen mot kjøreretningen så lenge som mulig. Men det er ikke sikkert du har tildelt barnet den tryggeste plassen i bilen.

Det er nemlig i midten i baksetet at barnet er minst utsatt for skader, ifølge en ny amerikansk studie.

- Barn som sitter i midtsetet bak i bilen, har en 43 prosent lavere risiko for skade sammenlignet med barn i de ytre setene bak, forteller forsker Michael J. Kallan ved University of Pensylvania School of Medicine.

Les også: Livsfarlig å kjøre dagen derpå

Midtsetet ikke alltid mulig

Sammen med kolleger har han gått gjennom materiale på barn opp til tre år som har opplevd bilulykker fra 1998 til 2006 basert på forsikringssaker og en telefonundersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Resultatene viste at passasjersiden var den mest populære for barnesete med 41 prosent, etterfulgt av førersiden (31 prosent) og midsetet (28 prosent).

- Selv om enhver plassering i baksetet gir utmerket beskyttelse, har de i midtsetet lavest skaderisiko, konkluderer forskerne.

Les også: Bamse farlig i bilen

Trygg Trafikk er kjent med at det er en fordel å sitte lengst mulig unna alle kollisjonspunkter i bilen, ifølge kommunikasjonssjef Kristin Øyen.

- Hvis noen har ett barn og spør oss hvor de bør plassere barnesetet, anbefaler vi midtsetet. Forutsetningen er da at det er et trepunkts bilbelte der. Har man flere barn som sitter i barnesete, blir det også ofte trangt å bruke midtsetet til det ene, forklarer hun.

Her kan du se hvilke biler som er farligst

For dårlig sikret

Øyen mener risikotallene den amerikanske studien opererer med, høres høye ut og sier andre studier har kommet fram til lavere risiko.

- Men risikoen avhenger selvsagt også av hvordan barna er sikret. I Skandinavia er vi kanskje flinkere til å sikre barna med barnesete som gir god beskyttelse på sidene, sier hun.

En undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk i fjor viste imidlertid at åtte av ti barn ikke var optimalt sikret med utgangspunkt i organisasjonens anbefalinger.

Les mer om sikring av barn i bil her

Mot kjøreretningen

Svein Raaen, rådgiver i Norges Automobilforbund (NAF) understreker at det viktigste er at barna sitter mot kjøreretningen inntil de er tre-fire år.

- All nordisk forskning viser at å sitte bakovervendt i bilen er den riktige plasseringen. Det har blant annet med hodets tyngde å gjøre i forhold til en eventuell frontkollisjon, forklarer han.

Raaen mener det er vanskelig å komme med råd om hvor man bør plassere barnesetet med tanke på risiko.

- I midtsetet sitter man riktignok lenger inn i bilen, så man kan se for seg at det er tryggere hvis man blir påkjørt fra siden. Ellers kan man også gamble på hvilken side det er mest sannsynlig at man blir påkjørt fra. Men det er vanskelig å komme med en klar oppfordring på dette området.

Les også: Trøtte sjåfører dreper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer