Trond Lennart fikk dieselsjokk

Ble trukket for 1800 kroner. Fikk likevel ikke fylt en eneste liter med drivstoff.

REAGERER: Trond Lennart Martinsen reagerte da han skulle drive drivstoff. Pengene ble trukket før han rakk å fylle en eneste liter. Foto: Privat
REAGERER: Trond Lennart Martinsen reagerte da han skulle drive drivstoff. Pengene ble trukket før han rakk å fylle en eneste liter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trond Lennart Martinsen (20) skulle fylle drivstoff søndag ettermiddag på Circle K Langeland i Kongsvinger sammen med mormoren. De fikk seg et lite sjokk da de oppdaget hva som hadde hendt.

– Jeg satte i kortet og tastet pinkode, men fikk ikke startet fyllingen, forklarer Martinsen til DinSide.

Han prøvde på nytt, men fikk beskjed at det var avvist. Martinsen oppdaget kjapt at de hadde blitt trukket 1800 kroner.

– Vi fikk ikke fylt en liter engang før de trakk pengene, sier han.

Det var Glåmdalen som omtalte saken først.

Reserverer beløp

Forklaringen til beløpet som forsvant fra bankkontoen før fyllingen fant sted skal være praksisen som ble innført sommeren 2020 for flere bensinstasjoner. Ved betaling av drivstoff på pumpa, reserverer banken et beløp før selve tankingen starter.

– Beløpet som skal reserveres er det bensinstasjonene som bestemmer ut fra drivstoffprisene. Nå som priser på drivstoff har økt, vil beløpet kunne være høyere, forklarer kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID BankAxept.

– Jeg ble litt matt og sur, for det er et veldig rart opplegg, sier Martinsen.

BankAxept sin nettside står det blant annet at det vil normalt reserveres 1500 kroner, eller den tilgjengelige saldoen dersom du har mindre enn 1500 kroner på konto. I utgangspunktet skal pengene være tilbakeført i løpet av noen sekunder, men i dette tilfellet tok det lengre tid.

SIKKERHET I BIL: Å ikke bruke bilbelte kan føre til fatale konsekvenser, men det kan også feil bruk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Skal slettes etter noen sekunder

Martinsen ringte både Circle K sin kundeservice som fortalte at han var tredje person som ringte inn med samme problem i underkant av en time. Videre ringte han banken som fortalte at det kunne gå opp til et døgn før pengene var tilbake på konto siden det var søndag.

- I de aller fleste tilfeller slettes reservasjonen etter noen sekunder eller minutter. I noen ytterst få tilfeller så har vi erfart at kan ta noe mer tid, og det er svært beklagelig. Dersom du opplever at reservasjon blir hengende, ta kontakt med banken din for å få slettet reservasjonen, forklarer Steinsland.

Pengene kom tilbake etter en halvtimes tid, men Martinsen reagerer likevel på praksisen.

- Hva skulle jeg gjort om jeg skulle kjøre en lang tur og var avhengig av de pengene, undrer han.

Skal forhindre svindel

Forhåndsreservasjon ved fylling av drivstoff ble innført i 2020 for å forhindre svindel.

- Da dette ble innført i 2020 var det en del som opplevde at reservasjonene ikke ble slettet så raskt som de burde. Det har blitt mye bedre, og nå er det bare unntaksvis at slikt skjer, forklarer kommunikasjonsrådgiver Steinsland.

Du kan fylle for beløpet du har på konto. Hvis du har mindre enn beløpet som reserveres, kan du med andre ord fylle tanken for de pengene du har.

- Et tips for å være helt sikker på å unngå problemene som kunden opplevde her, er å fortsette tankingen og ikke sette pumpa tilbake, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer