Etter momsforslag på elbiler:

Tror på bruktbil-hopp

Generalsekretær i Norsk Elbilforening reagerer sterkt på regjeringens forslag om å innføre moms på elbiler over 500 000 kroner i statsbudsjettet.

MISFORNØYD: Christina Bu ble veldig overraska da regjeringen la fram det revidertenasjonalbudsjettet. Foto: Elbilforeningen
MISFORNØYD: Christina Bu ble veldig overraska da regjeringen la fram det revidertenasjonalbudsjettet. Foto: Elbilforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil innføre moms på elbiler fra 2023.

De la fram det reviderte nasjonalbudsjettet 2022 torsdag, og blant mange av justeringene kunne man se at regjeringen vil innføre moms på elbiler fra 1. januar 2023.

Men der regjeringspartiene tidligere forespeilet at det skulle innføres moms på den verdien som oversteg 600 000 kroner, vil de nå innføre moms fra første krone. En tilskuddsordning vil imidlertid gjøre at det gis tilskudd for inntil 500 000 av bilverdien, hvis størrelse samsvarer med momsen.

I praksis vil det altså legges til 25 prosent (= momssatsen) på den delen av prisen som overstiger 500 000 kroner.

Det reagerer generalsekretær for Elbilforeningen, Christina Bu, sterkt på.

- Vil påvirke markedet

- Vi ble svært overrasket de la fram budsjettet i dag. Det som er meldt tidligere har vært at det kom til å bli moms på biler over 600 000 kroner, sier Christina Bu til Dagbladet.

- Det de i praksis har gjort nå er å gjøre elbilpolitikken til en budsjettpost.

- Hvordan vil dette påvirke markedet for elbiler?

- Det kommer til å påvirke markedet på mange måter med en gang, men det er vanskelig å vite den konkrete konsekvensen av denne avgjørelsen.

- Vil brukte elbiler stige i verdi som følge av momsinnføringen?

- Ja. Helt isolert sett vil de dyrere elbilene (de som overstiger en verdi til 500 000 kroner) stige i verdi. Effekten blir større jo mer bilen er verdt, sier Bu til Dagbladet.

- Biler generelt er blitt mye dyrere med tanke på krigen i Ukraina, råvaremangel og skipsmangel. Så lenge det også fortsetter, kommer prisene til å bli høyere.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Moms på elbiler fra 2023

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen 12. mai 2022 foreslått at det innføres moms på elbiler fra 1. januar 2023.

Samtidig innføres det en tilskuddsordning på inntil 500 000 kr av bilverdien, som vil tilsvare momsen. I praksis vil altså biler med lavere pris enn dette få samme pris som før.

I tabellen under ser du hva det betyr for prisene fra 2023:

- Vil ikke nå klimamålet

Bu håper Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og de andre i regjeringen som sette opp statsbudsjettet snur i forlaget om å øke momsen så mye.

- Dette er det viktigste klimatiltaket vi har som er i spill. Vi har nå gått 20 år uten moms på elbiler og mange land har beundret den politikken. Om vi skal øke momsen bør det gjøres gradvis.

Bu tror ikke at Norge kommer til å nå klimamålet til 2025, som er at alle nye biler som blir kjøpt i landet skal være nullutslippsbiler.

- I stedet for å gjøre noe så radikalt som dette, bør de tenke seg om å gjøre noe annet og innføre en lavere momssats.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer