De fleste bilister klarer å besinne seg selv om de har vært uheldige å bli innblandet i en kollisjon eller fått bulket bilen på en parkeringsplass. Men ikke alle. Erfarne bilskadebehandlere i forsikringsselskapet If forteller at de med jevne mellomrom får inn saker der partene har følt seg truet, er blitt skjelt ut eller at det har oppstått håndgemeng i forbindelse med utfylling av skademeldingen.

- Usympatiske menn kjører Audi og BMW
Ubehagelige opplevelser
For å få en oversikt over hvor vanlig dette er, har If nå gjennomført en undersøkelse blant bilister som har opplevd å få bilen sin skadet av andre. Overraskende mange forteller at de har hatt ubehagelige opplevelser i forbindelse med slike skader.
Ni prosent av de skadeutsatte bilistene svarer at det har blitt krangling og munnhuggeri om hva som skjedde i forbindelse med ulykken eller uhellet.
Sju prosent har følt seg truet av den andre parten, mens to prosent svarer at det er blitt håndgemeng eller slåsskamp.

I undersøkelsen er totalt 1007 personer over 18 år i hele Norge intervjuet av YouGov, hvorav 446 har opplevd å få skadet bilen av andre.
Trusler og slåssing
Saksbehandlere i If forteller til Dinside at de med jevne mellomrom har saker hvor en eller begge parter har følt seg truet eller der det har endt i krangel under skriving av skademelding. Ofte ender det med at partene nekter å skrive under hverandres skademeldinger.

Stjeler bilskiltet, du får boten
Trussel-situasjonen kan arte seg på ulike måter, alt fra truende framferd fra en av sjåførene, til tilkalling av venner og familiemedlemmer til kollisjons-plassen. Noen ganger ender det med slåsskamp.
Skadebehandlerne forteller også om tilfeller der forsikringstakere har kontaktet dem en tid etter ulykken og forklart at han eller hun ønsker å ta skaden på sin kaskoforsikring i stedet for å rette krav mot motparten. Bakgrunnen skal være at det har vært ubehagelig kontakt mellom partene etter ulykken og at de gjør dette for å slippe flere problemer.

- Overraskende mange
Sigmund Clementz er informasjonssjef i If forsikring. Han forteller hva du bør gjøre dersom du opplever ubehageligheter i forbindelse med utfylling av skademelding etter en kollisjon:
- Selv om vi ikke er ukjent med tilfeller der det blir krangling mellom bilførere etter en kollisjon, ble vi overrasket over at så mange svarte at de har vært utsatt for dette. Dersom dette skjer, er det bare en ting å gjør: Du må sende inn skademeldingen til selskapet ditt med din versjon av hendelsesforløpet, uten at den er undertegnet av motparten og uten at man prøver å avgjøre hvem som har skylda, sier Clementz, og legger til:
- Skyldspørsmålet er det uansett forsikringsselskapene som avgjør seg i mellom. Kundene merker ikke noe til denne interne saksgangen.

- Ikke noe vi ser ofte
Politiet sier imidlertid at slåssing ikke er noe de ser ofte.
- Min erfaring er at det er svært sjelden at det blir slåssing etter ulykker. Hvis det ikke er personskade på stedet, er det ikke automatikk i at politiet blir involvert. Vi har derfor ikke oversikt over eventuelle krangler etter små ulykker, sier seksjonsleder for nærpoliti i Fredrikstad, Inge Jensen.
