Tryggest i baksetet

Et barn sittende i en bakovervendt barnestol i forsetet ble drept av en kollisjonspute i julen. Ulykken skjedde i Tyskland, i en bil hvor kollisjonsputen var utkoblet. Er det noensinne trygt å plassere barnesetet foran, eller bør du heller sette det i baksetet?

Tryggest i baksetet
Publisert

Uansett om du har kollisjonspute eller ikke, om du har koblet ut kollisjonsputen aldri så mye, og om du har et aldri så mye bakovervendt barnesete, så er regelen klar: plasser barnet i baksetet. Det er det tryggeste.

Tryggest i baksetet

-- Undersøkelser og forskning viser at det er høyere skadefrekvens i forsetet, enn i baksetet, sier Inggard Lereim, Formann i Norsk Trafikkmedisinsk Forening. Dette er uavhengig om du har en bil med kollisjonspute eller ikke. Barn i dag kjøres ofte rundt i relativt små biler -de typiske "konebilene". Ved en eventuell frontkollisjon, har objektet du har kollidert med kort vei inn til forsetet og barnet. Siden det er lengre vei til baksetet, er det tryggere å sitte bak i frontkollisjoner. Dette gjelder selvfølgelig mennesker i alle aldre., Hvis du sitter bak, blir du nemlig slynget mot en forholdsvis myk seterygg i stedet for mot et hardt dashbord og frontrute.

Aldri i kombinasjon med airbag

Noen foretrekker å plassere barnesete og barn i forsetet, for eksempel av praktiske grunner, som under lengre kjøreturer alene med barnet. Er dette nødvendig, må du huske at du aldri plasserer barnesetet i et sete med kollisjonspute foran. Det er heller ikke tilrådelig å plassere barn under 140 centimeter eller under 12 år, i et sete med kollisjonspute.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer