Tunnelbrann: Slik oppfører du deg

Brann i tunneler er potensielt svært farlig. Her er noen gode råd for hvordan du oppfører deg dersom det begynner å brenne i tunnelen du befinner deg i.

PASS PÅ: Selvom instrumentlysene er på, er ikke nødvendigvis baklysene det. Foto: Colourbox
PASS PÅ: Selvom instrumentlysene er på, er ikke nødvendigvis baklysene det. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Statens Vegvesen som kommer med rådene etter en del fokus på farene ved tunnelbranner den siste tiden. Mange er bekymret for sikkerheten i norske tunneler, spesielt hvis det skulle begynne å brenne.

Statens Vegvesen mener at bilistenes oppførsel bør styres av om du kjører i en dobbeltløpstunnel hvor trafikken går i samme retning i hvert av løpene, eller enkeltløpstunnelene hvor du har motgående trafikk.

Trafikk i samme retning

I tunneler hvor trafikken kun går i én retning advares det mot å forsøke å snu bilen og kjøre tilbake. Dette medfører nemlig stor risko for møteulykker som forverrer situasjonen ytterligere. I stedet anbefales man å løpe til nærmeste nødutgang og varsle ved hjelp av nødtelefonen. Disse nødutgangene leder normalt til en gang som går i mellom to de to tunnelløpene.

Motgående trafikk

I tunneler hvor man har motgående trafikk, bør du vurdere muligheten for å snu. Dersom det er mulig å komme seg rundt uten å forårsake nok en alvorlig ulykke, er det best å snu 180 grader og slik komme seg unna. Husk da også på å advare møtende trafikk slik at de også kan komme seg ut. Dersom bilen din blir låst inne, bør du forlate bilen med nødblinken på helt inne langs kanten og løpe mot utgangen. Når du har kommet deg ut, sørg for å varsle med nødtelefonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer