Livsfarlig på våte høstveier

Tusenlapper å spare

På våte høstveier har et nytt sommerdekk sikkert grep i 80 km/t. Et med fire millimeter mønster vannplaner i 60 km/t.

Publisert

Våte høstveier kan by på skumle opplevelser bak rattet. Mye vann på veien, mørke kvelder og løvfall er utfordrende både for bil og sjåfør.

Å kjøre med slitte dekk under slike forhold, er å leke med livet. Dinside har testet, og resultatene er skremmende. Eller som en av testførerne sa, etter én runde med de slitte dekkene på bilen:

– Grepet slipper hele tiden og bilen blir nesten umulig å håndtere. I vanlig trafikk er dette rett og slett farlig.

Slitte, men lovlige

I den store sommerdekk-testen som Dinside/Dagbladet kjørte i fjor, hadde vi med to sett med slitte dekk, for å se hva de duger til, i forhold til nye på våte høstveier.

Det ene dekket var Continentals siste modell av sommerdekket PremiumContact5. Det har i flere år vært blant topp-dekkene i våre tester.

Dekket var bare to år gammelt, og hadde fortsatt tre-fire millimeter mønster igjen. Med andre ord godt innenfor kravet på 1,6 millimeter, som gjelder for sommerdekk. De fleste ville brukt det i minst én sesong til.

BIlen flyter

Det er på våte høstveier de slitte dekkene er som dårligst. Vi testet på en bane med seks millimeter vann. Med de nye sommerdekkene mistet ikke bilen veigrepet før i 83 kilometer i timen i sving. Med de slitte - men lovlige - sommerdekkene på bilen startet vannplaningen allerede i 61,2 km/t.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer