I dag er det fortsatt hele 5000 nordmenn som sitter med førerkort som ikke er gyldige, og som ikke kan brukes. Det viser helt ferske tall fra Statens vegvesen.

Så mye koster det å bryte trafikkreglene
1. januar i år gikk fristen ut for å fornye førerkortet for 9000 personer i Norge. Men færre enn halvparten av disse - om lag 4000 - har benyttet seg av denne muligheten.
Disse gjelder det
Jørgen Melbye Ingebrigtsen ved førerkortkontoret i Vegvesenet mener det er vanskelig å si noe om hvor mange av de resterende 5.000 som faktisk kjører bil - og dermed bryter loven.

- Siden det er mange som har fått varsel, uten å ha foretatt seg noe, antar vi at det er en del som ikke har behov for å kjøre bil, sier han til Dinside.
Det er innehavere av grønn bok - eller såkalt grønt førerkort - som før nyttår fikk beskjed om at de måtte skynde seg å fornye førerkortet, om de fortsatt skulle få kjøre lovlig på offentlige veier. Disse er i aldersgruppa 57 til 79 år, da førerkortmodellen ble utstedt fram til 1. april 1979.
Kan få fengsel
Mange tror kanskje at det «ikke er så nøye» og at man «på en måte fortsatt har en slags førerrett, selv om førerkortet er utgått», men slik er det på ingen måte.

Frikjent for mobilbot i kø
Ifølge førerkortforskriftens paragraf 1.1 og Vegtrafikklovens 24. paragraf skal de som skal føre motorvogn i Norge ha gyldig førerkort i vedkommende klasse.
- Overtredelser av Vegtrafikklovens bestemmelser kan straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år, jamfør paragraf 31. Selv om en bot nok er mest vanlig i slike tilfeller. Dette avgjøres imidlertid av påtalemyndigheten, forklarer Melbye Ingebrigtsen.
Førerkortforskriften § 1-1.Førerkortplikt m.m.
Den som skal føre motorvogn i Norge må ha gyldig norsk førerkort i vedkommende klasse, som angitt i kap. 3, eller gyldig utenlandsk førerkort som anerkjennes etter reglene i kap. 8, 9 og 10.
Førerkort kreves ikke for visse typer kjøring, jf. kap. 12.
Vanskelig å fornye
De som nå sitter igjen med grønt førerkort har altså ikke lenger førerrett av bil eller andre kjøretøy - verken i Norge eller andre land. På mange måter har mange av dem nå også sittet med skjegget godt nede i postkassa en stund.
Det er nemlig ikke for sent å bytte ut førerkortet, slik at man får førerretten tilbake. Det kan de gjøre hos hvilken som helst trafikkstasjon. Men - under corona-epidemien har alle disse vært stengt.

Derfor er den markedets lekreste
Når stasjonene nå forsiktig begynner å åpne igjen, kan de som som skal fornye møte der, ta nytt bilde og bestille nytt førerkort. I tillegg til det gamle førerkortet må de også ha med gyldig legitimasjon, siden det grønne førerkortet ikke lenger er gyldig som legitimasjon.
Om lag halvparten av Statens vegvesens trafikkstasjoner har åpnet fra mandag for timebestillinger for skranketjenester, men tilbudet er fortsatt redusert.
De som har grønn bok, som utløp før 2. april 1982 (de som er 80 år eller eldre), må i tillegg til å fremvise helseattest, også bestå en oppkjøring.

Ønsker kraftig økning i vrakpanten
Når er neste gruppe?
I motsatt fall, får de som av andre årsaker må fornye førerkortet, forlengelse i forbindelse med corona-utbruddet. I samråd med Helsedirektoratet har Vegvesenet vedtatt en midlertidig forlengelse av utløpt førerett for tunge klasser - med kode C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 og D1E - yrkessjåfør- og utrykningskompetanse og de som er over 80 år.
Det er altså kun grønn bok som er ugyldig av dagens førerkortmodeller, men det er ikke lenge til neste runde. Om få år skal nemlig de rosa plastlaminerte førerkortene også ut av systemet.
- Den neste modellene som skal skiftes ut er den såkalte «Wien-modell» nummer én og to. Disse må skiftes innen 1. januar 2023, forteller Jørgen Melbye Ingebrigtsen ved førerkortkontoret.
