Tüv Auto-Report 2003: Best og dårligst

Toyota er ikke uventet et trygt kjøp, men følges tett av tyske prestisjemerker som Mercedes og Porsche.

Publisert
Sist oppdatert
Toyota Corolla.
Toyota Corolla. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Porsche 911.
Porsche 911. Vis mer
Seat Alhambra.
Seat Alhambra. Vis mer
Chrysler Voyager.
Chrysler Voyager. Vis mer


I Tyskland, som her hjemme, må alle biler jevnlig inn til kontrollbesiktning. I Norge innkalles biler til EØS-kontroll første gang etter fire år, dernest skal bilen kontrolleres hvert andre år. I Tyskland kontrolleres bilene første gang når bilen er tre år gammel, for deretter å bli innkalt til kontroll hvert andre år.

Tüv

Kontrollbesiktningen av den tyske bilparken er underlagt TÜV, Technischen Überwachungs-Vereine. TÜV har ni egne kontrollstasjoner som gjennomfører undersøkelsene, i tillegg til at oppdragene utføres ved et utvalg godkjente verksteder. Den store forskjellen mellom kontrollbesiktningene i Tyskland og her hjemme, er at tyskerne noterer alle feil og mangler og sorterer etter bilmodell - for hvert år å utgi en rapport om tilbøyeligheten til feil og mangler for hver enkelt modell. Dette gjøres merkelig nok ikke i Norge.

Dette betyr tallene

Vi tar et eksempel fra tabellen med 1 til 3 år gamle biler: Det er oppdaget betydelige mangler ved 1,3 prosent av alle ett til tre år gamle Toyota Yaris. I andre enden av listen er det funnet betydelige mangler ved hele 14,7 prosent av alle Chrysler Voyager i det samme tidsrommet.

De beste

Toyota, Mercedes og Porsche er bilmerkene du bør ha i din garasje dersom du er på jakt etter biler med få feil og mangler. Også Mazda, Subaru og Suzuki kommer med i teten, men i en mye mindre grad enn de tre første. Dette er bilmerkene som topper listen over biler med få feil og mangler i følge TüV.

Verstingene

I den midre flatterende enden av skalaen ligger de dårligste bilene, de med flest feil og mangler. Her finner vi for eksempel Chrysler Voyager som også i tidligere år har markert seg i negativ retning. Seat domierer også listene kraftig med både Alhambra, Ibiza, Toledo og Marbella. Det ser derimot ut som Seat er i ferd med å kjempe seg ut av bunnstriden, siden de kun har Alhambra inne blant ett til tre år gamle biler. Søskenet til Seat Alhambra, Volkswagen Sharan, ligger også i bunnen.

 • 1 - 3 år gamle biler
 • 4 - 5 år gamle biler
 • 6 - 7 år gamle biler
 • 8 - 9 år gamle biler
 • 10 - 11 år gamle biler

  Tidligere rapporter

 • TüV Auto-Report 2002

 • TüV Auto-Report 2001

 • TüV Auto-Report 2000
 • Denne artikkelen ble første gang publisert tirsdag 25. februar 2003.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer