
I Tyskland, som her hjemme, må alle biler jevnlig inn til kontrollbesiktning. I Norge innkalles biler til EØS-kontroll første gang etter fire år, dernest skal bilen kontrolleres hvert andre år. I Tyskland kontrolleres bilene første gang når bilen er tre år gammel, for deretter å bli innkalt til kontroll hvert andre år.
Tüv
Kontrollen av den tyske bilparken er underlagt TÜV, Technischen Überwachungs-Vereine. TÜV har ni egne kontrollstasjoner som gjennomfører undersøkelsene, i tillegg til at oppdragene utføres ved et utvalg godkjente verksteder. Den store forskjellen mellom kontrollbesiktningene i Tyskland og her hjemme, er at tyskerne noterer alle feil og mangler og sorterer etter bilmodell - for hvert år å utgi en rapport om tilbøyeligheten til feil og mangler for hver enkelt modell. Dette gjøres merkelig nok ikke i Norge.
Dette betyr tallene
Vi tar et eksempel fra tabellen med 1 til 3 år gamle biler: Det er oppdaget betydelige mangler ved 2,1 prosent av alle ett til tre år gamle Audi A2. I andre enden av listen er det funnet betydelige mangler ved hele 14,7 prosent av alle Peugeot 806 i det samme tidsrommet.
De beste
Toyota gjør det ikke overraskende svært bra i denne undersøkelsen, men både Mercedes, Porsche og Subaru gjør det også meget bra. Mazda, Audi og Honda ligger litt i bakgrunnen selv om de er med i det gode selskap.
Verstingene
I den mindre flatterende enden av skalaen ligger de dårligste bilene, de med flest feil og mangler. Her finner vi for eksempel Chrysler Voyager som også i tidligere år har markert seg i negativ retning. Seat er også solid med med Toledo og Ibiza. Citroen ZX, Renault Clio og Alfa Romeo 145/146 kan det også lønne seg å styre unna.
Her finner du bilene med flest feil.
Her finner du bilene med færrest feil.
Les også bruktbilrapporten fra NAF på denne lenken.