Innbrudd i bil

Tyven trenger bare få sekunder

Innbrudd i bil øker kraftig og ferietid er høysesong. Med noen enkle forholdsregler slipper du å komme tilbake til en bil som ser sånn ut.

FEM SEKUNDER: Det tar bare fem sekunder å bryte seg inn i bilen dersom tyven ser noe interessant gjennom vinduet. Foto: Colourbox
FEM SEKUNDER: Det tar bare fem sekunder å bryte seg inn i bilen dersom tyven ser noe interessant gjennom vinduet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Mens antall tyverier av bil går ned, øker antall bilinnbrudd kraftig. I 2018 ble det meldt inn 4901 tyverier fra bil til forsikringsselskapene. I fjor var dette økt til 5615. Starten på 2020 har heller ikke vært oppløftende. Bare de tre første månedene fikk forsikringsselskapene melding om rundt 1200 bilinnbrudd.

Feriebiler utsatt

Hvert innbrudd blir dessuten dyrere, siden blant annet skadene er dyrere å reparere. For to år siden ble det utbetalt 96 millioner kroner i erstatning fra selskapene. I år ligger dette an til å bli 134 millioner kroner.

Sommerferien er høytid for bilinnbrudd. Spesielt i år, hvor flere enn vanlig drar på biltur i Norge, kan vi kanskje vente en økning dersom folk ikke tar noen forholdsregler.

Meldt tyveri fra bil

2017201820192020*
Antall4884490156155685
Erstatning (mill. kr)88,896,4126,5134,2*
Kilde: Finans Norge/Skadeforsikringsstatistikk. *=Framskrevet for hele året basert på tall fra 1. kvartal.

Glenn Moskvil har bakgrunn fra politiet og jobber i dag som utreder i Gjensidige forsikring. Han vet hvor enkelt det er for en vinningskriminell å bryte seg inn og stjele fra en bil:

VERDIFULLE GJENSTANDER: I ferien har vi med oss mange verdifulle og lett omsettelige gjenstander som frister vinningskriminelle. Foto: Colourbox
VERDIFULLE GJENSTANDER: I ferien har vi med oss mange verdifulle og lett omsettelige gjenstander som frister vinningskriminelle. Foto: Colourbox Vis mer

- Ikke dekk til, ta med

- Et innbrudd i bilen skjer fort. Det tar bare noen sekunder for en tyv å knuse ei rute, stikke hånda inn, ta med seg ei veske eller en i-Pad og løpe fra stedet. Når du parkerer bilen er rådet enkelt å greit: Legg verdifulle gjenstander i hanskerommet, eller ta tingene med deg, sier Moskvil.

Han har erfart at det ikke er noen god idé å forsøke å skjule verdigjenstander ved å dekke til med ei jakke eller et pledd.

TØM BILEN:- Tøm bilen før du forlater den. Vi har erfart at forsøk på å dekke til gjenstander i bilen bare har vekket tyvens nysgjerrighet, sier utreder Glenn Moskvil i Gjensidige. Foto: Gjensidige
TØM BILEN:- Tøm bilen før du forlater den. Vi har erfart at forsøk på å dekke til gjenstander i bilen bare har vekket tyvens nysgjerrighet, sier utreder Glenn Moskvil i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

- Vår erfaring er at dette i mange tilfeller virker mot sin hensikt. Det virker heller som om dette er med på å vekke tyvens nysgjerrighet.

Lett omsettelig

Hvorfor det har vært en økning i antall tyverier fra bil, mens antall biltyverier går ned, tror han kan skyldes flere forhold:

- At den gjennomsnittlige utbetalingen for hvert innbrudd øker, viser at vi har med oss flere verdifulle gjenstander i bilen som frister tyvene. Det kan være alt fra dyre nettbrett og hodetelefoner til droner og kameraer. Mye av dette er lett omsettelig for kriminelle.

- I tillegg ser vi at noen organiserte bander er på ferde. De har som regel spesialisert seg på ett bilmerke og ribber bilene for dyre deler som navigasjonsanlegg, kollisjonsputer, lykter og liknende. Dette er ofte svært dyre skader.

KJEDELIG: Det er kjedelig å finne bilen slik når familien kommer tilbake fra badestranda. Foto: Gjensidige
KJEDELIG: Det er kjedelig å finne bilen slik når familien kommer tilbake fra badestranda. Foto: Gjensidige Vis mer

Forsiktig i de store byene

Moskvil er spent på å se hva resultatet av årets sommer blir. Tradisjonelt har mange tyverier i norske feriebiler blitt begått mens de har vært parkert i byer som Gøteborg og Stockholm. I år er det få nordmenn som skal dit, men heller drar på bilferie i Norge. Om det vil virke positivt eller negativt på statistikken er Moskvil usikker på.

- Det er uansett all grunn til å ta noen forholdsregler, spesielt når du setter bilen fra deg bilen i en stor by som for eksempel Oslo, sier Gjensidige-utrederen.

Samleside: Norgesferie

TYVERI: Denne karen skal slettes ikke på fisketur. Reporter: Marius S. Tollaksen. Video: Victoria Police Vis mer

TIPS FOR Å UNNGÅ INNBRUDD

1. Sørg for at ting ikke ligger synlig i bilen. Spesielt verdigjenstander bør legges i hanskerommet eller tas med når du forlater bilen. Å dekke til gjenstander med jakker eller tepper virker ofte mot sin hensikt.

2. Sjekk at bilen er låst og alle vinduer lukket. Ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen så tyvene kan se hva du har med. Innbruddstyvene følger ofte med på hva du gjør.

3. Ikke parker en fullpakket bil over lengre tid. Det er biler fulle av reisegods tyvene først og fremst er interesserte i.

4. De fleste nyere biler har alarm. Hvis ikke, kan dette installeres og være det som får tyven til å la din bil være i fred.

5. Parker på gateplan sentralt der det ferdes mange mennesker eller i parkeringshus med videoovervåking.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer