Tyvene vil ikke ha elbiler

Selv om antall stjålne biler økte kraftig i Norge i fjor, er det én biltype tyvene ligger unna: Elbiler.

VIL IKKE HA: Ingen andre land i Europa har så mange dyre elbiler på veien som Norge. Likevel er det svært få elbiler som stjeles. De kriminelle bandene er ikke interesserte. Foto: Rune Korsvoll
VIL IKKE HA: Ingen andre land i Europa har så mange dyre elbiler på veien som Norge. Likevel er det svært få elbiler som stjeles. De kriminelle bandene er ikke interesserte. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange år har antall biltyverier gått sakte, men sikkert nedover i Norge. I 2022 økte imidlertid tyveriene kraftig igjen sammenliknet med året før. Over 2400 biler ble meldt stjålet til forsikringsselskapene, mot 1800 i 2021. Til sammen ble det stålet biler for 125 millioner kroner i Norge i fjor, viser tall fra Finans Norge.

Noe av forklaringen var at grensene ut av Norge var sterkt korona-overvåket i 2021, noe som ga vanskelige arbeidsvilkår for de internasjonale tyvebandene som ofte står bak mange av biltyveriene. I fjor var grensene åpne og bandene tilbake.

Vil ikke ha elbiler

I Sverige er problemet med tyveri av biler og bildeler langt større enn i Norge. Her ble det i fjor stålet biler for 711 millioner kroner, noe som er en økning på 50 prosent siden 2011. 1500 av bilene som ble stjålet, er aldri funnet igjen.

I sin årlige tyveri-rapport fra If, slås det fast at Sverige med sin nærhet til Øst-Europa, er et åpent mål for internasjonale kriminelle.

Det er imidlertid en biltype de kriminelle bandene ikke stjeler, og det er elbiler.

«Til tross for at antall elbiler blir alt vanligere, er tyveri av disse bilene sjeldent. En mulig forklaring er at den moderne teknologien og infrastrukturen for lading som er nødvendig for at disse bilene skal fungere, ikke finnes i de landene som de stjålne bilene ofte havner i», skriver utredningssjef i If, Ann Hassel Tano, i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.