Ulykkesstatistikk:

Uansvarlig atferd

Dårlige sjåfører bak de fleste dødsulykkene.

DÅRLIGE SJÅFØRER: I hele 52 prosent av dødsulykkene på norske veier i fjor, var sjåførfeil en medvirkende årsak til at ulykken oppsto, konkluderer Statens vegvesen. Foto: Rune Korsvoll
DÅRLIGE SJÅFØRER: I hele 52 prosent av dødsulykkene på norske veier i fjor, var sjåførfeil en medvirkende årsak til at ulykken oppsto, konkluderer Statens vegvesen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I over 40 prosent av dødsulykkene på norske veier er høy fart en medvirkende årsak. Men det er en annen årsak som skaper enda flere tragiske ulykker: dårlige sjåfører.

I fjor omkom 108 personer på norske veier. I over halvparten av dødsulykkene var manglende førerdyktighet en medvirkende faktor til utfallet. Det viser en rapport fra Statens vegvesen, der 100 av dødsulykkene er studert i dybden.

- En eller flere faktorer knyttet til manglende førerdyktighet medvirket til 52 dødsulykker i 2018. Ofte er dette et resultat av liten erfaring og kunnskap, noe som fører til feilvurderinger og uansvarlig adferd, sier seksjonssjef Svein Ringen i Statens vegvesen.

Kraftig økning i rus

Han forteller at rapporten også avslører flere andre årsaker til dødsulykkene. Høy fart etter forholdene eller kjøring langt over fartsgrensen, var en sannsynlig medvirkende årsak i 41 prosent av ulykkene. Etter flere år med klar nedgang og etterfølgende stagnasjon i fartsulykkene, gikk disse ulykkene opp ti prosent i 2018 i forhold til året før.

Kjøring i ruspåvirket tilstand var en medvirkende årsak i 34 prosent av dødsulykkene i fjor. Dette er den største andelen rusulykker siden Statens vegvesen startet sitt analysearbeid i 2005. I tillegg frykter vegvesenet at det er store «mørketall» på området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer