Uber har selvkjørende biler på veien i Pittsburg

Uber på veien med selvkjørende biler

Nå er de selvkjørende bilene på veien, hvem vet hvor lenge vi må vente før den henter deg! 

AUTONOM UBER: Med radar, laser og mengder av kamera montert rundt bilen kan denne Forden kjøre førerløst i Pittsburgs gater. FOTO AP
AUTONOM UBER: Med radar, laser og mengder av kamera montert rundt bilen kan denne Forden kjøre førerløst i Pittsburgs gater. FOTO AP Vis mer
Publisert

Både Volvo, Mercedes-Benz og Tesla har allerede delvis eller fullt selvkjørende prototyper ute i trafikken. Vi testet Volvos for noen år siden.

Uber uten fører

I samarbeid med Ford har nå Uber tatt teknologien med førerløse biler til veien. For kort tid tilbake fikk New York Times sammen med en rekke andre amerikanske medier testkjøre Ubers selvkjørende biler.

Med radar, lasere og kamera stablet opp på taket kjørte en rekke biler av typen Ford Fusion ut på veiene fra parkeringsplassen.

Du kan se flere av videoene journalistene laget nederst i saken. De virker gjennomgående entusiastiske over hva de akkurat har opplevd.

For - bak rattet sitter det selvsagt en person. Allikevel holder denne personen kun hendene lett over rattet, klare til å ta over om noe skulle gå galt eller om de skulle føle seg usikre på teknologien.

I passasjersetet sitter en tekniker med en monitor som samtidig viser hvordan bilen leser trafikken og omgivelsene rundt seg.

To knapper aktiverer selvkjøringen

MONITOR: Ved hjelp av en monitor kan journalistene se hvordan bilen arbeider langs veien. FOTO: AFP
MONITOR: Ved hjelp av en monitor kan journalistene se hvordan bilen arbeider langs veien. FOTO: AFP Vis mer

Det er ganske enkelt å sette bilen i selvkjørende modus. Der det pleier å være to koppholdere, er det nå to knapper. En til å aktivere autopiloten og en stor, rød avbryt-knapp.

Andrew Hawkins, journalist i The Verge, er en av journalistene som har testet det nye systemet til Uber.

I videoen under kan du se hvordan han opplevde kjøreturen.

- Jeg er veldig stolt av deg, bilen, sier Hawkins når bilen stanser ved et lyskryss, setter på blinklyset og svinger ut på motorveien.

Med tanke på at Uber har fått godkjenning til å teste disse bilene i Pittsburg, byen de har kartlagt, vil ikke autopiloten fungere utenfor byen.

- Suksess, vi overlevde! Kult, avslutter Hawkins når han er ferdig med sin kjøretur.

Vanskelig å si når du blir hentet

Det er vanskelig å spå når vi får se disse bilene klare seg helt selv i trafikken. Det som er spennende, er å tenke på hvor raskt teknologien utvikler seg og hvor raskt vi har kommet dit vi er i dag.

Teorien er enkel. Om noen år vil du kunne bestille en tur via for eksempel Uber. En bil vil så komme å hente deg, og uten å møte sjåføren, blir du kjørt dit du skal.

Det er ikke annet å gjøre enn å glede seg.

LES OGSÅ: Gigantisk sammenslåing mellom bilgigantene, fremtiden er autonom.

LES OGSÅ: Er det forbudt å kjøre uber?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer