I mange år var rundt tre prosent av kjøretøyene i Norge uforsikret. Det vil si at godt over 100.000 kjøretøyer kjørte rundt uten å ha den lovpålagte ansvarsforsikringen, som skal dekke skadene på motparten dersom kjøretøyet er innblandet i en ulykke.
Rundt halvparten av de uforsikrede var personbiler, men det fantes også en stor andel varebiler, traktorer, mopeder, snøscootere og motorsykler.
1.050 kroner i uka
For å motivere eierne til å tegne forsikring, ble det fra 1. januar 2018 innført dagsbøter for alle med uforsikrede kjøretøyer.
Stortinget vedtok at gebyret skulle være så stort at det ville være mer lønnsomt for eierne å betale forsikring enn denne boten.

Stjeler bilskiltet, du får boten
For personbiler, varebiler, campingbiler, motorsykler og snøscooter er gebyret på 150 kroner dagen. For moped, traktor og veterankjøretøy er det 50. For buss og lastebil 250 kroner for hver dag kjøretøyet er uforsikret. Det betyr at en bileier som dropper forsikringen, kan vente seg et krav på 1.050 kroner hver uke, eller 4.500 kroner i måneden.
Kravet kommer fort
Dette er kanskje den minst kjente av alle gebyr-ordninger i trafikken. Men den angår mange og ilegges selv om kjøretøyet det gjelder ikke er i bruk.

Det er Trafikkforsikringsforeningen som krever inn gebyret, som går til å dekke skader som uforsikrede kjøretøy påfører fast eiendom. I Sverige dekkes også skader på andre kjøretøyer der gjerningspersonen er ukjent. Slik er det ikke i Norge. Det er for vanskelig å bevise om det er du selv som har rygget på en stolpe eller noen andre har bulket bilen din og stukket av.
28.000 uten forsikring
Roger Stenseth, leder av Trafikkforsikringsforeningen, forteller om en dramatisk og positiv nedgang i antall uforsikrede kjøretøyer de siste to årene:

Her smeller det 60 ganger i timen
- Da gebyret ble innført i 2018, var det 112.000 kjøretøyer uten forsikring i Norge. Nå i oktober er tallet 28.000. Dette er likevel alt for mange, og hver uke sender vi ut et sted mellom 2.500 og 3.000 krav om gebyr. Kravet får du automatisk dersom kjøretøyer har vært uten forsikring i tre dager, sier Stenseth.
Million-krav
Han forteller at de to vanligste måtene å havne i denne situasjonen på: Du drøyer med å forsikre et kjøretøy du kjøper fra en privatperson, eller at du slutter å betale regningene fra forsikringsselskapet.

- Har du ikke råd til forsikring, har du heller ikke råd til å eie et kjøretøy. Så enkelt er det. Konsekvensene dersom du skulle bli innblandet i en ulykke og kjøretøyet ditt ikke er forsikret er så enormt store. I verste fall kan du bli sittende igjen med million-krav mot deg for de skadene du har forvoldt, sier Stenseth, som har følgende oppfordring:

Dette koster deg 8.500 kroner
Salgsmelding viktig
- Hvis kjøretøyet ikke er i bruk eller ikke er i kjørbar stand, må du levere inn skiltene til biltilsynet. Og kanskje det aller viktigste: Når du selger et kjøretøy, må du passe på at en korrekt salgsmelding blir levert inn til Statens vegvesen. Helt til denne er registrert, er det du som står som eier av kjøretøyet. Det enkleste er å bruke Statens vegvesens elektroniske salgsmelding.
- At de tør
- Jeg skjønner ikke at folk tør å kjøre uten forsikring. Bare tenk deg en situasjon hvor du kjører på en som blir invalid. Du kan bli ansvarlig for millionbeløp, sa advokat André Fimreite i Norges Automobil-Forbund da ordningen ble inn ført.
Han forteller at de har sett flere saker hvor den uforsikrede blir ansvarlig for erstatningsbeløp på rundt 10 millioner kroner. Han peker på at du står uten noen som helst erstatning hvis du selv blir skadet, og at etterlatte også står tomhendt igjen hvis du omkommer.