28.000 biler uforsikret

Ukjent gebyr kan koste deg 4.500 i måneden

Eier du et registrert kjøretøy som ikke er forsikret, får du et gebyr for hver dag som går. Det kan bety en smell på 4.500 kroner måneden.

28.391 BILEIERE: I begynnelsen av oktober var det over 28.000 nordmenn som ikke hadde forsikring på kjøretøyet sitt og kan vente seg et gebyrkrav i postkassa. For mange er dette gebyret helt ukjent. Foto Thomas Brun/NTB scanpix.
28.391 BILEIERE: I begynnelsen av oktober var det over 28.000 nordmenn som ikke hadde forsikring på kjøretøyet sitt og kan vente seg et gebyrkrav i postkassa. For mange er dette gebyret helt ukjent. Foto Thomas Brun/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange år var rundt tre prosent av kjøretøyene i Norge uforsikret. Det vil si at godt over 100.000 kjøretøyer kjørte rundt uten å ha den lovpålagte ansvarsforsikringen, som skal dekke skadene på motparten dersom kjøretøyet er innblandet i en ulykke.

Rundt halvparten av de uforsikrede var personbiler, men det fantes også en stor andel varebiler, traktorer, mopeder, snøscootere og motorsykler.

1.050 kroner i uka

For å motivere eierne til å tegne forsikring, ble det fra 1. januar 2018 innført dagsbøter for alle med uforsikrede kjøretøyer.

Stortinget vedtok at gebyret skulle være så stort at det ville være mer lønnsomt for eierne å betale forsikring enn denne boten.

For personbiler, varebiler, campingbiler, motorsykler og snøscooter er gebyret på 150 kroner dagen. For moped, traktor og veterankjøretøy er det 50. For buss og lastebil 250 kroner for hver dag kjøretøyet er uforsikret. Det betyr at en bileier som dropper forsikringen, kan vente seg et krav på 1.050 kroner hver uke, eller 4.500 kroner i måneden.

Kravet kommer fort

Dette er kanskje den minst kjente av alle gebyr-ordninger i trafikken. Men den angår mange og ilegges selv om kjøretøyet det gjelder ikke er i bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer