Ulovlig Audi-annonse

Audi Senter Ensjø har valgt en tvilsom løsning i en av sine bruktbilannonser. Her kan du nemlig kjøpe en 42-tommers flatskjerm til 1.900 kroner under forutsetning av at du kjøper en bil.

Publisert
Sist oppdatert

Sånn helt umiddelbart kan dette se ut som et godt tilbud, men det er likevel ikke anledning til å markedsføre et produkt på denne måten. Det er markedsføringsloven som regulerer dette, og i paragraf 4 står det dette om tilgift:

§ 4. Tilgift.

Det er forbudt i næringsvirksomhet å søke fremmet avsetningen av en eller flere varer, tjenester eller andre ytelser (hovedytelsen) ved å by eller la by tilgift til forbruker.

Som tilgift anses enhver tilleggsytelse (vare, tjeneste eller annet) som er knyttet til avsetning av hovedytelsen, uten at det er naturlig sammenheng mellom ytelsene. En pengeytelse reknes likevel for tilgift bare når den mangler naturlig sammenheng med betalingen for hovedytelsen, eller når det blir brukt merker, kuponger eller liknende dokumenter som hovedsakelig har til oppgave å tjene som bevis for rett til pengeytelsen. Som tilgift anses det også om det regnes særlig lav pris for tilleggsytelsen.

Overtramp

For å bli rammet av denne loven må tilleggesytelsen ikke ha noen naturlig sammenheng med hovedytelsen som skal selges, i dette tilfellet bilen, og prisen på tilleggsytelsen må være særlig lav eller null. Forbrukerombudet er enig med oss. 42-tommers flatskjermer har ingen sammenheng med bruktbiler og den skjermen som her selges for 1.900 kroner har en særlig lav pris.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.