Ulovlig bilpleiemiddel avslørt

En kontroll av bilpleiemidler i Norge avslører ulovlig produkt og utbredt feilmerking. Samtlige forhandlere får kritikk for avvik.

ULOVLIG OG FARLIGE BILPLEIEMIDLER: En kontroll av forhandlere som selger bilpleiemidler viser at de færreste gjør det loven krever at de skal for å selge produktene - og 40 prosent er feilmerket. I tillegg avslørte kontrollen salg av ulovlig produkt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ULOVLIG OG FARLIGE BILPLEIEMIDLER: En kontroll av forhandlere som selger bilpleiemidler viser at de færreste gjør det loven krever at de skal for å selge produktene - og 40 prosent er feilmerket. I tillegg avslørte kontrollen salg av ulovlig produkt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Miljødirektoratet har kontrollert 191 bilpleieprodukter hos 12 norske forhandlere. De har sett på om produktene har riktig faremerking, om det er barnesikring og hvorvidt de inneholder ulovlige kjemikalier.

De konkluderer med at det er for dårlig merking av farlig innhold i bilpleiemidler, og at en av fire kontrollerte bilpleieprodukter manglet riktig faremerking.

Det ble funnet avvik hos samtlige forhandlere.

40 prosent av kjemikaliene hadde mangelfull faremerking, der det vanligste avviket var mangel på norsk advarselsmerking.

Det manglet også barnesikker lukking hos ni av produktene, og seks produkter inneholdt ulovlige stoffer.

Alvorlige avsløringer

Det selges et stort utvalg av produkter som brukes til vask, rensing, polering og lakkering av biler.

Bilpleieprodukter kan inneholde kjemikalier som er sterkt etsende, og som kan gi skader på hud og øyne.

Ifølge Miljødirektoratet inneholder også noen av kjemikaliene stoffer som i verste tilfelle kan forårsake død ved svelging, hvis det kommer ned i luftveiene. Det er derfor viktig at disse har barnesikker lukking, i tillegg til at faremerkingen er på norsk.

I kontrollen fant Miljødirektoratet manglende barnesikring på ni av produktene, noe som seksjonssjef Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet betegner som alvorlig, da barn er en sårbar gruppe og skal være beskyttet ved at emballasjen er tilstrekkelig sikret.

I tillegg oppdaget de at kun et fåtall av forhandlerne hadde registrert produktene sine i produktregisteret.

- Den alvorligste avsløringen i rapporten er mangel på fokus på å etterleve regelverket hos virksomhetene som selger slike bilpleiemidler. At vi fant mange mangelfulle kjemikalier, tyder etter vår mening på dette. At virksomhetene ikke har tilstrekkelig fokus på regelverket fører til at vi også fant svært farlige kjemikalier som ikke har barnesikker lukking, og at 92 prosent av virksomhetene ikke hadde registrert produktene sine hos produktregisteret eller at disse var mangelfulle, sier Veulemans til Dinside.

Disse bilpleiemidlene har alvorlige mangler

De aller fleste av forhandlerne hadde kjemikalier som ikke var rapportert riktig.

Her er bilpleiemidlene som ble avslørt med alvorlige mangler:

Produkter som mangler barnesikker lukking:

  • ValetPro Bilberry Wheel Cleaner
  • ValetPro Citrus Tar and Glue Remover
  • YACHTEC UV15-WAX
  • Jay Leno's Garage-Evaporate (From the US)
  • Rupes Double Clean

Lim med toluen (som er forbudt!) solgt til private:

  • Proline Body 699 and 691

Produktregisteret viktig ved forgiftninger

Innholdsstoffer i alle bilpleiekjemikalier skal rapporteres inn til myndighetene gjennom deklarering til Produktregisteret.

Dette er viktig informasjon som Giftinformasjonen trenger for å gi veiledning til forbrukerne ved uhell.

De aller fleste av forhandlerne hadde kjemikalier som ikke var rapportert riktig.

Salget av kjemikalier med alvorlige feil er stoppet, og produktene er trukket fra markedet.

Disse forhandlere er kontrollert

Det er som nevnt 12 forhandlere som har blitt kontrollert. Disse virksomhetene er utvalgt på bakgrunn av at Miljødirektoratet anser dem for å ha større risiko for feilhåndtering av de aktuelle bilpleiekjemikaliene.

De kontrollerte forhandlerne er Bilpleiekongen, Elvebyen bilpleie, Handshake Norway, Bil-Guss, Remitek, US Autoparts, Brakes Norge, Holgers, Cartec Norge, JL Trading, CSVoss Brands og Vikingvask.

Veulemans forteller til Dinside at konsekvensen avsløringene får for virksomhetene er at de må rette merkingen og sørge for forsvarlig emballasje.

- For å sikre dette kan vi øve økonomisk press i form av å gi tvangsmulkt. Dersom feilene ikke blir rettet der det er hensiktsmessig og feilen fører til uakseptabel risiko, kan vi kreve at omsetningen av mangelfulle bilpleiemidler stanses, sier Veulemans.

- Bransjen er ikke bevisst sitt ansvar

Miljødirektoratet er i gang med å melde de alvorligste manglene til europeiske tilsynsmyndigheter. De understreker også at denne kontrollen er en oppfølging av tidligere kontroller, og at årets resultater viser at mange i bransjen ikke er bevisste sitt ansvar for å gi riktig informasjon til forbrukerne om disse produktene.

– Det er derfor nødvendig at vi følger opp disse virksomhetene med nye kontroller. Det at stadig flere produkter selges på nettet, er en utfordring som vi vil ha oppmerksomhet mot framover. Vi oppfordrer både virksomheter og privatpersoner som vasker bilen selv, til å velge svanemerkede produkter, sier Veulemans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer