Ulovlig bilpleiemiddel avslørt

En kontroll av bilpleiemidler i Norge avslører ulovlig produkt og utbredt feilmerking. Samtlige forhandlere får kritikk for avvik.

ULOVLIG OG FARLIGE BILPLEIEMIDLER: En kontroll av forhandlere som selger bilpleiemidler viser at de færreste gjør det loven krever at de skal for å selge produktene - og 40 prosent er feilmerket. I tillegg avslørte kontrollen salg av ulovlig produkt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ULOVLIG OG FARLIGE BILPLEIEMIDLER: En kontroll av forhandlere som selger bilpleiemidler viser at de færreste gjør det loven krever at de skal for å selge produktene - og 40 prosent er feilmerket. I tillegg avslørte kontrollen salg av ulovlig produkt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Miljødirektoratet har kontrollert 191 bilpleieprodukter hos 12 norske forhandlere. De har sett på om produktene har riktig faremerking, om det er barnesikring og hvorvidt de inneholder ulovlige kjemikalier.

De konkluderer med at det er for dårlig merking av farlig innhold i bilpleiemidler, og at en av fire kontrollerte bilpleieprodukter manglet riktig faremerking.

Det ble funnet avvik hos samtlige forhandlere.

40 prosent av kjemikaliene hadde mangelfull faremerking, der det vanligste avviket var mangel på norsk advarselsmerking.

Det manglet også barnesikker lukking hos ni av produktene, og seks produkter inneholdt ulovlige stoffer.

Alvorlige avsløringer

Det selges et stort utvalg av produkter som brukes til vask, rensing, polering og lakkering av biler.

Bilpleieprodukter kan inneholde kjemikalier som er sterkt etsende, og som kan gi skader på hud og øyne.

Ifølge Miljødirektoratet inneholder også noen av kjemikaliene stoffer som i verste tilfelle kan forårsake død ved svelging, hvis det kommer ned i luftveiene. Det er derfor viktig at disse har barnesikker lukking, i tillegg til at faremerkingen er på norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer