Under halvparten brukte beltet

Stor europeisk undersøkelse bekrefter fordommer om avslappede katolikker. Grekerne og portugiserne er aller mest bedagelige.

Mens hele 95 prosent av tyskerne og 93 prosent av britene brukte bilbelte i forsetene, var det kun 45 prosent av grekerne og portugiserne som gjorde det samme. Foto: Per Ervland
Mens hele 95 prosent av tyskerne og 93 prosent av britene brukte bilbelte i forsetene, var det kun 45 prosent av grekerne og portugiserne som gjorde det samme. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå skal det understrekes at den store, europeiske setebelte-undersøkelsen ble gjennomført allerede i 2003 og 2004 og at undersøkelsen dermed ikke er spesielt fersk. Vi har imidlertid ikke registrert denne undersøkelsen tidligere og synes tallene er så interessante at vi ønsker å dele dem med våre lesere.

Undersøkelsen avslører nemlig oppsiktsvekkende forskjeller når det gjelder holdningen til bruk av bilbelte i ulike europeiske land. Mens hele 95 prosent av tyskerne brukte bilbelte i forsetene, var det bare 45 prosent av grekerne og portugiserne som gjorde det samme.

Les også: Hvordan bruker du bilbeltet?

Fordommer bekreftet

Nå skal vi understreke at 85 prosent av de hovedsaklig katolske franskmennene brukte belte. Likevel er Frankrike unntaket som bekrefter fordommen om at sør-europeiske ortodokse og katolikker generelt har et mer avslappet forhold til trafikksikkerhet enn nord-europeiske protestanter.

Nederst på listen finner vi nemlig Hellas og Portugal (45 prosent beltebruk), Italia (50), Irland (53), Belgia (55) og Spania (61).

Mens de flinkeste belte-landene i oversikten er de nord-europeiske landene Tyskland (95), Storbritannia (93), Sverige (92), Finland (87), unntaket Frankrike (85), Nederland (75) og Danmark (70).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer