Disse bilene er enklest å stjele

Undersøkelse avslører hvilke biler som er tyvenes favoritter

Kjører du Årets bil i Europa 2017? Den er ifølge svenske forsikringsselskap blant de aller enkleste bilene å stjele.

KOM DÅRLIG UT: Årets bil i Europa 2017, Peugeot 3008 SW, viste seg å være blant de enkleste bilene å både bryte seg inn i og stjele, ifølge undersøkelsen. Foto: Fred Magne Skillebæk
KOM DÅRLIG UT: Årets bil i Europa 2017, Peugeot 3008 SW, viste seg å være blant de enkleste bilene å både bryte seg inn i og stjele, ifølge undersøkelsen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De svenske forsikringsselskapene er sammen i et såkalt «New Vehicle Security Assessment Program» (NVSA), der de tester hvor vanskelig eller lett det er å bryte seg inn i eller å stjele nye biler.

Totalt har 172 bilmodeller nå blitt testet, I tabellen under vil du i tillegg til Peugeot, Dacia-, Subaru-, Suzuki- og Ford-modeller finne både Honda, Mazda og Mercedes-Benz.

Straffet for ikke å stille opp

De tre sistnevte får automatisk karakteren én stjerne, siden de ikke har villet framstille bilene sine til testen hos NVSAs eksperter.

Det er ikke gode nyheter for Honda, Mazda og Mercedes. Mercedes-Benz har nok å bekymre seg for, etter at 774.000 biler nå tilbakekalles og utvalgte modeller har fått salgs- og utleveringsstopp - også i Norge.

Men det er også ille for Peugeot, som kun får to stjerner på tre modeller i testen. Det gjelder blant annet SUV-en 3008, som ble kåret til Årets Bil i Europa i 2017.

Enklest å stjele

DE DÅRLIGSTE Tyveri av Innbrudd
Honda CR-V**
Honda HR-V**
Honda Civic**
Mazda 3**
Mazda 6**
Mazda CX-3**
Mazda CX-5**
Mercedes A-klasse/GLA**
Mercedes B-klasse**
MercedesC-klasse/GLC**
Mercedes E-klasse/GLE**
-
Dacia Sandero***
Subaru Impreza***
Suzuki S-Cross***
Suzuki Swift***
Ford Mondeo****
Peugeot 208/2008****
Peugeot 308/3008****
Peugeot 5008****
Subaru Levorg****

En stjerne er dårligst, fem er best. Honda, Mazda og Mercedes ønsker ikke å framstille sine biler for testing og får dermed automatisk én stjerne.

1/4 med toppkarakter

– Av bilene som er testet har 24 prosent fått beste resultat. Aller best er bilene fra Volvo, Porsche, Lexus og Audi. De får toppkarakteren fem stjerner for at de er vanskelige å stjele og fire stjerner for hvor godt de motstår innbrudd. Rett bak ligger bilene fra Volkswagen og Seat, forklarer Anders Edvardsson, som er ansvarlig for NVSA-normen i Sverige.

Han melder at totalt 62 prosent av bilene som er testet har fått godkjent, mens blant annet Dacia, Peugeot, Subaru og Suzuki bør forbedre sine modeller på dette området.

I Sverige bruker forsikringsselskapene denne klassifiseringen blant annet for å kunne sette riktig pris på forsikringen, på de enkelte bilene. Den gir også nybilkjøpere et grunnlag for å kunne velge en bil som godt står imot innbrudd og tyveri.

– På bakgrunn av alle fordelene med denne NVSA-klassifiseringen, er det beklagelig at merker som Honda, Mazda og Mercedes ikke ønsker å framstille sine biler for testing. De modellene som vi ikke har fått mulighet til å teste, får automatisk laveste karakter, én stjerne, i undersøkelsen, sier Edvardsson.

Vanskeligst å stjele

DE BESTE Tyveri av Innbrudd
Audi A6*********
Audi Q3*********
Audi Q7*********
Audi A8*********
Audi S4*********
Lexus CT*********
Lexus LS*********
Lexus RX*********
Porsche 718*********
Porsche 911*********
Porsche Cayenne*********
Porsche Macan*********
Porsche Panamera*********
Seat Arona*********
Seat Ateca*********
Seat Ibiza*********
VW Golf*********
VW Passat*********
VW Polo*********
VW Sharan*********
Volvo S60/V60/XC60*********
Volvo V40/XC40*********
Volvo V90/XC90*********

En komplett oversikt over bilene som er testet, finner du på www.nvsa.se

PS: Den norske Peugeot-importøren Bertel O. Steen sier til Dinside at de ikke har noen kommentar til undersøkelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer