Unimog U5000: Turbil for folk med veiskrekk

Mercedes lager mye fint for spesielle oppgaver i særdeles krevende omgivelser. Unimog er en av disse bilene, og vi har kjørt terrengvarianten.

Unimog U5000: Turbil for folk med veiskrekk
Publisert
Sist oppdatert

Unimog finnes i hovedsak i to hovedserier. Det er U300 til U500 og U3000 til U5000. Tusenserien er terrengbilene og finnes med tre forskjellige motorstyrker, to akselavstander og to hyttelengder. I tillegg er det lansert en ny modell som heter Zetros. Dette er ikke en Unimog-modell, men en større terrenggående lastebil med sekshjulsdrift og en 326-hesters sekssylindret dieselmotor.

Unimog er bil som i stor grad tilpasses kundens ønsker. Den kan blant annet bygges som brannbil, kranbil, brøytebil, redningsbil, gravmaskin, kantslått og ikke minst lokomotiv. Togvarianten av Unimog har jernbanehjul i tillegg til vanlige hjul og kan trekke togsett opp til 1.000 tonn! (Tusen tonn). Denne lokomotivmodellen er også fjernstyrt, som en lekebil.

Testbilen som vi har kjørt heter U5000 som er toppmodellen i terrengserien. Den har kort akselavstand og kort hytte. Den er utstyrt med en 4,8-liters firesylindret dieselmotor med 218 hestekrefter ved 2.200 omdreininger og 810 newtonmeter ved 1.200 omdreininger. Unimog er utstyrt med noe som vi kjenner best fra sportsbil, singelkløtsj automatgirkasse. På Unimog styres gir og sjalting med lufttrykk, og du har åtte gir fremover og seks bakover. I tillegg har den både reduksjonsgir og en "rugge-funksjon" som gjør at man hurtig kan skifte mellom forover og bakover for å komme seg opp av en vanskelig grop. Firehjulsdriften har full differensialsperre på begge aksler. Den har stive akslinger både foran og bak, og fjæringen består av spiralfjærer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer