Unnamanøvrer

Gi gass, få bilen opp i 80 kilometer i timen, styr unna og brems. Vi ble drillet i unnamøvrer med og uten brems.

Heldigvis var det bare kjegler som stod i veien for oss der vi kom seilende på glattisen. Saken blir straks mer alvorlig og ubehagelig når det står en bil, en elg eller et menneske i veien. Dette bør du gjøre:

Uten brems

Du kan komme opp i situasjoner hvor det er nødvendig å unngå en hindring uten å bremse. Riktig reaksjon da er først å slippe gassen, for deretter å begynne å styre unna hindringen. Du bør begynne å styre unna så tidlig som mulig, og unnamanøveren bør skje rolig og progressivt, og ha en så liten vinkel som mulig.

Når hindringen er forsert kan du komme deg tilbake på rett kjøl ved å styre raskt tilbake, og rette opp rattet.

Med brems

De fleste nye biler i dag er utstyrt med blokkeringsfrie bremser (ABS-bremser). Hovedfordelen med slike bremser fremfor konvensjonelle bremser, er at du kan styre selv om du bremser maksimalt. Med konvensjonelle bremser mister du muligheten til å styre når bremsene blokkeres.

Med blokkeringsfrie bremser er altså tipset å tråkke kløtsjen og bremsepedalen i bunn, og stå på bremsen for full kraft mens du styrer deg elegant forbi hindringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer