Reflekstips i høstmørket

Unngå dette

Den mørke tida kan være skummel for både fotgjengere og syklister. Det er derfor flere ting du bør huske på.

IKKE GJØR DETTE: De mørke fargene absorberer mye lys og gjør at fotgjengeren er vanskelig å legge merke til. Foto: Shutterstock
IKKE GJØR DETTE: De mørke fargene absorberer mye lys og gjør at fotgjengeren er vanskelig å legge merke til. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Hans Martin Sørensen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, forteller at det skjer mange ulykker i høstmånedene.

- Selv om du som gående ser bilene godt, er det ikke like lett for bilførerne å se deg, sier Sørensen til Gjensidige.

Det kan være veldig vanskelig for bilistene å se fotgjengerne i mørket, men det er heldigvis flere farger som kan gjøre deg mer synlig.

- Vi anbefaler klær med sterke farger. Det gjør deg mer synlig i trafikken, både på sommeren og vinteren. I mørket er det viktig å finne fram refleksen. Den er enkel å bruke og er en billig investering i egen sikkerhet, forteller Sørensen.

Det er spesielt én farge som hjelper når man ferdes i mørket.

- Ren gul er den lyseste kulørte fargen. Gul reflekterer også mye lys og er fargen som øyet oppfatter raskest og ser lettest - også i dårlige lysforhold, sier førsteamanuensis Kine Angelo ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

REFLEKS: Her kan du se hvor synlig du er med refleks - og hvor vanskelig det er for sjåføren å se deg når du går uten. Video: Trygg Trafikk. Vis mer

Angelo forklarer videre at rødt og blått er mørke farger som absorberer mye lys.

- I dag er sjansene for å overleve større hvis vi bruker sterkere farger - spesielt i trafikken.

For å komme med en liten oppsummering skal man bruke reflekser som er CE-merket og klær med sterke farger, mens man skal unngå klær med mørke og kamuflerende farger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer