Norgesferie i bil 2020

Unngå kilometer-tabben

I sommer skal nordmenn kjøre mer bil enn vi pleier - det byr på en ukjent problemstilling som plutselig kan bli veldig dyr.

POTENSIELL TABBE: Om du har avtalt å bare kjøre 8.000 årlige kilometer med forsikringsselskapet, men for eksempel kjørt 10.208 (som denne bilen har kjørt til sammen) kan det gjøre at du ikke får like god hjelp ved et eventuelt uhell. Foto: Øystein B. Fossum
POTENSIELL TABBE: Om du har avtalt å bare kjøre 8.000 årlige kilometer med forsikringsselskapet, men for eksempel kjørt 10.208 (som denne bilen har kjørt til sammen) kan det gjøre at du ikke får like god hjelp ved et eventuelt uhell. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har registrert bil i Norge har en avtalt årlig kjørelengde med forsikringsselskapet. I forsikringsavtalen estimerer du selv hvor mange kilometer du tror du kommer til å kjøre bilen i løpet av ett år.

For eksempel kan man velge 4.000 kilometer om man kjører lite, 12.000 om man kjører moderat eller over 20.000 kilometer i året om man kjører bilen mye. Forsikringen gjelder for den spesifikke bilen, så om du eller familien har flere, må dette spesifiseres for hver enkelt bil.

På de aller fleste bilene står totalt antall kjørte kilometer i bilens historie bak rattet. De færreste av oss startet året med blanke ark, men i forsikringen står det spesifisert hvor mange kilometer man kan kjøre i inneværende år. Mistenker du at du kommer til å kjøre over dette, er det enkelt å ta kontakt med forsikringsselskapet for å be dem øke tallet.

Norgesferie-fella

Kjører du over det du har avtalt, kan det få konsekvenser om du er uheldig og trenger å bruke forsikringen. Og det er det flere enn vanlig som kan gjøre i sommer.

- Bruker du vanligvis ikke bilen i sommerferien, er det fort gjort å kjøre lenger enn det du har avtalt i år, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Flere undersøkelser Dinside har fått tilgang til viser at mellom 30 og 40 prosent av alle nordmenn planlegger bilferie i Norge sommeren 2020. Med andre ord er det mange som plutselig kan komme til å passere kjørelengden de har avtalt i forsikringen sin.

Da er det bare én ting å gjøre.

- Regn inn det du tror du kommer til å kjøre i ferien og ta kontakt med forsikringsselskapet for å få oppjustert kilometerlengden din, oppfordrer Sødal.

- Premien blir høyere resten av året, men det er det verdt om uhellet skulle være ute.

Bruk internett

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring bekrefter at du selv må ta kontakt med forsikringsselskapet om du ser at kilometerstanden er på vei mot å overstige avtalen.

- Det lønner seg å ha en oversikt over kilometerstanden gjennom året. De som nå endelig skal på Vestlands-ferie eller til Lofoten bør i hvert fall ha et aktivt forhold til kjørte kilometer, sier han til Dinside.

Løft av røret og ring, eller gå inn selv og registrer ny kjørelengde på «min side» på nette, som flere forsikringsselskaper nå tilbyr. Clementz anbefaler å benytte karttjenester på nettet til å beregne hvor lang ferieturen kommer til å bli.

- Skal du på langtur er det ganske lett å regne ut ved hjelp av Google Maps eller NAFs nettsider, sier han.

Kan bli veldig dyrt

Selv om du har kjørt for langt i forhold til avtalt kilometer, så er bilen fremdeles forsikret. Men får raskt en avkortning av erstatningsbeløpet.

Konsekvensene kan i verste fall bli veldig dyre. Har du overkjørt med veldig mange kilometer - og du kommer ut for ei ulykke - kan du i teorien risikere å sitte igjen med hele regninga selv, forteller Clementz.

- Prisen på forsikringa avspeiler risikoen du har. Jo mer du kjører og jo mer du er på veien, desto mer øker risikoen for at noe kan skje, forklarer han.

- DU KAN FÅ REGNINGA: Har du overkjørt antall kilometer i forsikringen din kan du risikere å gå på en økonomisk smekk, advarer informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If
- DU KAN FÅ REGNINGA: Har du overkjørt antall kilometer i forsikringen din kan du risikere å gå på en økonomisk smekk, advarer informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If Vis mer

- Alle slike saker blir individuelt vurdert, så det er ingen fasit. Man kan risikere å måtte betale hele eller deler av regninga selv, alt etter alvorlighetsgrad og om man helt har gitt blaffen for eksempel.

Du skal imidlertid ikke være redd for at den du eventuelt har krasjet med ikke skal få erstatning. Den biten gjør forsikringsselskapene opp seg imellom, men det kan hende saken går til såkalt regress, at ditt selskap sender regninga til deg.

- Kan man fortsatt slippe å betale, om kilometerne er overtrådt?

- Har du bommet med noen få mil, vil jeg tro det det er innenfor. Her blir det gjort individuelle vurderinger fra tilfelle til tilfelle, forklarer informasjonssjefen.

Totalt antall kilometer bilen har kjørt står på de aller fleste biler - også eldre uten digital skjerm - i dashbordet bak rattet. Foto: Øystein B. Fossum
Totalt antall kilometer bilen har kjørt står på de aller fleste biler - også eldre uten digital skjerm - i dashbordet bak rattet. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Hva med nybil-garantien?

De som har bil som fortsatt er i garantiperioden bør tenke ekstra nøye over kilometerstanden. Varigheten på garantien på biler settes ut i fra antall år eller antall kilometer bilen har kjørt. Det vanligste er fem år eller 100.000 kilometer. Noen bilmerker har både lenger tid og kilometer kjørt.

- Nærmer bilen din seg utløp på kjørte kilometer, kan det være lurt å fremme eventuelle garantikrav før du drar på sommerferie, råder NAF-rådgiveren.

- KAN FÅ KONSEKVENSER: - Gjennomfør service før ferien, om garantiperioden nærmer seg slitt, oppfordrer kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF
- KAN FÅ KONSEKVENSER: - Gjennomfør service før ferien, om garantiperioden nærmer seg slitt, oppfordrer kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF Vis mer

Det er dessuten viktig å følge bilens serviceprogram. Særlig om den fremdeles er i garanti-perioden. Hvis du ser at årets sommerferie gjør at du kommer til å kjøre over kjørelengden på når du må ha service, er det lurt å ta service på bilen før du legger ut på ferieturen.

- Er bilen innenfor garanti-tiden er det mye enklere å få gjennom krav senere om du har vært nøye med å gjennomføre service-programmet, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer