Unngå køen -spar tusener

De fleste var sikkert klar over det fra før, men nå er det altså slått fast igjen: Du kan spare tusenvis av kroner i året på å kjøre utenom rushtiden.

Unngå køen -spar tusener
Publisert

Undersøkelsen er utført av svenske MTC(motortestcenteret) som ligger under Bilprovningen. Resultatene der viser at en moderne bil med katalysator bruker fire ganger mer drivstoff når den kjører i kø, enn hvis den kjører når trafikken flyter normalt. En eldre bil uten katalysator bruker fem ganger mer drivstoff i køstamping, enn i vanlig flyt.

2 liter mer per mil..

Overført i kroner og øre, som sikkert sier mer for de fleste enn et forbrukstall, kan det bety tusenvis av kroner spart hvis du unngår rushtiden. Undersøkelsen fra MTC viser at en moderne bil på den aktuelle trafikkstrekningen i gjennomsnitt brukte 0,62 liter per mil ved kjøring i normal trafikkflyt. Under køståing føk forbruket på de samme bilene opp til 2,65 liter per mil. Du bruker altså 2,03 liter mer drivstoff per mil når du kjører i kø!

..tilsvarer 4.385 i året

Vi tenker oss følgende regnestykke: Du kjører til og fra jobb, hver dag hele året. Du kjører i rushtrafikk både om morgenen og om ettermiddagen, og gjennomsnittlig strekning i rushtrafikk er 5 kilometer hver vei, altså 1 mil i kø hver dag. I løpet av 1 måned utgjør dette 40,6 liter ekstra drivstoff, i forhold til det du ville brukt hvis du unngikk køen. Med dagens bensinpriser -- la oss si at du var så heldig å kjøpe bensin til ni kroner per liter, utgjør dette 365,4 kroner per måned. I løpet av ett år blir dette 4.384,80 kroner. Har du en eldre bil, som bruker 2,65 liter ekstra drivstoff per mil, blir det enda dyrere å kjøre i rushtrafikken. I løpet av ett år bruker du da 5.724 kroner ekstra på drivstoff, for å få lov til å stå og stampe i kø…

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer