Pinse

Unngå pinse-fella

Pinsehelga kan by på mye kø og kaos.

BILKØ: Det forventes lange køer fredag 3. juni. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BILKØ: Det forventes lange køer fredag 3. juni. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ventes mye trafikk i pinsen, fredag 3. juni blir trolig den mest traffikerte dagen denne pinsen.

Fremtind, som er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, har gjennomført en undersøkelse hvor omtrent 1 million nordmenn har svart at de skal reise i pinsen. Mange skal på hytter ulike steder i landet. Dette vil sannsynligvis skape mye kø og kaos.

- Med økt aktivitet på veiene er det større risiko for ulykker. Vi nærmer oss dessuten årstiden hvor det normalt skjer flere dødsulykker. Det stiller enda større krav til oss – og vi må ta ansvar for egen atferd i trafikken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

Unngå disse tidene

Skal du ut og kjøre i pinsen bør du helst unngå å kjøre mellom kl. 12.00 til 16.00. Det er nemlig ved disse tidene at man folk flest er ute å kjører, viser kjøredata fra appen Smartbil.

Kilde: Fremtind
Kilde: Fremtind Vis mer

Dataene er hentet fra om lag 6000 brukere av appen Smartbil, og viser når det har vært mest trafikk i pinsen de siste to årene, hvor grønt tilsvarer lite trafikk, mens rød betyr at det er mye trafikk. Dataene er hentet fra hele landet.

Nils Karbø, avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens Vegvesen forteller til DinSide at det forventes mye trafikk, spesielt i de største byene.

- Vi forventer mye trafikk på E18 retning sørover i starten av pinsehelgen, og E18 nordover andre pinsedag, sier Karbø.

Han oppfordrer alle til å kjøre pent, bruke bilbelte og være oppmerksom og tålmodig.

Mange bilskader i pinsen

I løpet de siste tre årene har Fremtind registrert over 1600 bilskader i pinsen. Fredag 3. juni og mandag 6. juni bør man være ekstra oppmerksom i trafikken. Det har forekommet flest bilskader disse dagene de siste årene.

I mai måned mistet totalt 21 mennesker livet sitt i trafikken. Det er den verste trafikkmåneden på seks år.

- Det er en forferdelig utvikling vi ser nå i mai. Før det var også april en måned med mange alvorlige ulykker og 13 omkomne. Det er urovekkende tall, og det gjør at vi er nødt til å diskutere om det er noe vi kan gjøre på kort sikt for å hindre en videre negativ utvikling, sa Guro Ranes i en pressemelding denne uka.

BILFERIE: Det er viktig å pakke bilen riktig, Ifølge NAF er usikret bagasje ofte årsaken til alvorlige personskader i trafikkulykker. Video: NAF Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer