Skrape is

UP advarer: Lappen ryker

Det er samme leksa hvert år: Kulda kommer, isen på bilvinduene er steinhard og is-skrapen fra i fjor er borte. Dette kan bli dyrt, advarer UP.

STÅLIS: Dette er en situasjon de fleste kjenner seg igjen i: Isen på frontruta er hard som stål. Uansett gjelder det å skrape skikkelig, hvis ikke kan lappen ryke, advarer UP: Foto: Mirva Kakko
STÅLIS: Dette er en situasjon de fleste kjenner seg igjen i: Isen på frontruta er hard som stål. Uansett gjelder det å skrape skikkelig, hvis ikke kan lappen ryke, advarer UP: Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert

Det er kaldt i hele landet. Mange steder kommer de første kuldegradene sammen med mye fuktighet i lufta. Resultatet er stålis på bilvinduene. Da holder det ikke å ta fram kredittkortet eller bruke andre raske løsninger som is-skrape.

Nå advarer Utrykningspolitiet om konsekvensene av å kjøre med is og snø på bilvinduene:

Lappen kan ryke

OGSÅ SIDEVINDUENE: Ikke bare frontruten, men også sidevinduene må skrapes fri for is for at du skal unngå bot, sier UP. Foto: UP
OGSÅ SIDEVINDUENE: Ikke bare frontruten, men også sidevinduene må skrapes fri for is for at du skal unngå bot, sier UP. Foto: UP Vis mer

- Nå som minusgradene kommer snikende, må du huske på at du som sjåfør har plikt til å skrape is og snø over hele ruten. Det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. Minimum skrapt område på frontruten er det som dekkes av vindusviskerne, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

Han oppfordrer alle til å ha en god is-skrape i bilen. Blir du stoppet i en kontroll med is på bilvinduene, kan konsekvensene ifølge UP-sjefen bli følgende:

- Et forenklet forelegg på 2 800 kroner gis etter en konkret vurdering i den gitte situasjonen. I alvorlige tilfeller kan politiet vurdere anmeldelse og tap av førerretten i minst tre måneder.

Slipper å skrape

Det beste tipset for å slippe å skrape is på frontruten, er å ta turen innom nærmeste butikk som selger bilutstyr. Her får du kjøpt en matte du kan rulle ut over frontruten og feste til speilene. Den koster bare et par hundrelapper.

HOLDER IKKE: Dette holder ikke. Hvis du vil slippe å skrape is, kan du gå til innkjøp av en matte du kan legge over frontruten om kvelden.Den koster bare et par hundrelapper. Foto: Rune Korsvoll
HOLDER IKKE: Dette holder ikke. Hvis du vil slippe å skrape is, kan du gå til innkjøp av en matte du kan legge over frontruten om kvelden.Den koster bare et par hundrelapper. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Mange sliter også med is på innsiden av bilvinduene. Den kan være enda vanskelige å bli kvitt. Dette skyldes at det er mye fuktighet i bilen og at frontruten har et lag med skitt og støv som trekker til seg fuktighet.

Da er oppskriften følgende:

Hold fingrene unna

Hold fingrene unna knappen som resirkulerer luften i kupeen. Mange tror at å trykke på den vil gi raskere varme i kupeen en kald vintermorgen. Det er i tilfelle en kortvarig glede. Fuktighet fra passasjerene eller snøen som har smeltet på mattene slipper ikke ut. Det bygger seg opp mer og mer fuktighet som blir til is.

Et annet nødvendig tiltak er å sørge for at rutene er rene på innsiden. Vask med lunkent vann tilsatt litt salmiakk. Det gjør underverker både for dugg og isdannelse når gradestokken kryper under null. Dessuten bedrer det sikten ut gjennom vinduene mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer