Skrape is

UP advarer: Lappen ryker

Det er samme leksa hvert år: Kulda kommer, isen på bilvinduene er steinhard og is-skrapen fra i fjor er borte. Dette kan bli dyrt, advarer UP.

STÅLIS: Dette er en situasjon de fleste kjenner seg igjen i: Isen på frontruta er hard som stål. Uansett gjelder det å skrape skikkelig, hvis ikke kan lappen ryke, advarer UP: Foto: Mirva Kakko
STÅLIS: Dette er en situasjon de fleste kjenner seg igjen i: Isen på frontruta er hard som stål. Uansett gjelder det å skrape skikkelig, hvis ikke kan lappen ryke, advarer UP: Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert

Det er kaldt i hele landet. Mange steder kommer de første kuldegradene sammen med mye fuktighet i lufta. Resultatet er stålis på bilvinduene. Da holder det ikke å ta fram kredittkortet eller bruke andre raske løsninger som is-skrape.

Nå advarer Utrykningspolitiet om konsekvensene av å kjøre med is og snø på bilvinduene:

Lappen kan ryke

- Nå som minusgradene kommer snikende, må du huske på at du som sjåfør har plikt til å skrape is og snø over hele ruten. Det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. Minimum skrapt område på frontruten er det som dekkes av vindusviskerne, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

Han oppfordrer alle til å ha en god is-skrape i bilen. Blir du stoppet i en kontroll med is på bilvinduene, kan konsekvensene ifølge UP-sjefen bli følgende:

- Et forenklet forelegg på 2 800 kroner gis etter en konkret vurdering i den gitte situasjonen. I alvorlige tilfeller kan politiet vurdere anmeldelse og tap av førerretten i minst tre måneder.

Slipper å skrape

Det beste tipset for å slippe å skrape is på frontruten, er å ta turen innom nærmeste butikk som selger bilutstyr. Her får du kjøpt en matte du kan rulle ut over frontruten og feste til speilene. Den koster bare et par hundrelapper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer