Påsketrafikken

UP-sjefen: - Legg bort mobilen

Utrykningspolitiet er klar til å følge påskeutfarten på de store utfartsveiene. For å komme trygt fram til hytta, bør du følge rådene til UP-sjefen.

UNNGÅ ULYKKER: - Vi er på veien i påsketrafikken for å forebygge at det skjer ulykker og sørge for en rolig og grei trafikkavvikling, sier UP-sjef Steven Hasseldal. Foto: UP
UNNGÅ ULYKKER: - Vi er på veien i påsketrafikken for å forebygge at det skjer ulykker og sørge for en rolig og grei trafikkavvikling, sier UP-sjef Steven Hasseldal. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor stor innvirkning på påsketrafikken coronarestriksjonene vil ha, er vanskelig å spå. Noen vil sikkert holde seg hjemme, mens mange fortsatt vil ta turen til hytta på fjellet eller ved sjøen. Utrykningspolitiet tar uansett høyde for at trafikken blir stor og prioriterer veistrekninger hvor det erfaringsmessig er mye trafikk.

De store hovedveiene

Det er på de store hovedveiene, der det erfaringsmessig er stort trafikkøkning i forbindelse med utfarten og hjemreisen, du har størst sjanse for å treffe på UP.

- Vi er på veien med patruljer i påsken, spesielt kommende helg, når utfarten er størst, og når alle skal hjem de siste dagene av påsken. Hovedformålet med kontrollvirksomheten er å forebygge lovbrudd som fører til alvorlige ulykker med drepte og hardt skadde, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside.

SIVILE BILER: UP er ute med både uniformerte og sivile biler i påsken. Fart og farlige forbikjøringer er ting de vil kontrollere spesielt nøye. Foto: UP
SIVILE BILER: UP er ute med både uniformerte og sivile biler i påsken. Fart og farlige forbikjøringer er ting de vil kontrollere spesielt nøye. Foto: UP Vis mer

Senk skuldrene

De siste årene har vi vært forskånet for de store ulykkene i forbindelse med påsketrafikken, men UP-sjefen har likevel denne klare oppfordring til bilistene:

- Senk skuldrene og start ferien når dere setter dere i bilen hjemme. Det er overraskende lite tid å spare på å stresse seg fram i trafikken. Det er snakk om sekunder per mil, heller enn minutter, sier han.

Mobilbot 5000 kroner

- Vi kommer til å ha spesielt fokus på fart, rus, farlige forbikjøringer og uoppmerksomhet bak rattet de neste dagene. Uoppmerksomhet skaper mange ulykker. Skal du legge inn en kjørerute i navigasjonsanlegget, så gjør dette før du starter turen – ikke mens du kjører.

LITE Å SPARE: Så lite sparer du på å bryte fartsgrensen.
LITE Å SPARE: Så lite sparer du på å bryte fartsgrensen. Vis mer

- I tillegg vil vi se etter feil mobilbruk. Å lese eller skrive en melding mens du kjører, tar oppmerksomheten bort fra veien i farlig lang tid. Legg bort mobilen når du setter deg bak rattet, konsentrer deg om kjøringen og la eventuelt andre i bilen ringe eller tekste dersom det er nødvendig, oppfordrer Hasseldal. Han minner om at boten for feil mobilbruk nå er hevet til 5000 kroner. I tillegg får du tre prikker i førerkortet dersom du blir tatt.

Dagen-derpå promille

En ulovlig forbikjøring koster deg for øvrig 7250 kroner, pluss tre prikker.

ØKTE BØTER: Bøtene for overtredelse av fartsgrensene ble økt 1. januar. Blir du tatt i 71 km/t her, koster det 5850 kroner pluss tre prikker i førerkortet. Foto: UP
ØKTE BØTER: Bøtene for overtredelse av fartsgrensene ble økt 1. januar. Blir du tatt i 71 km/t her, koster det 5850 kroner pluss tre prikker i førerkortet. Foto: UP Vis mer

Påskefri har gjerne også med seg god mat og drikke. Derfor er kontroll av promille og annen rus høyt på listen over det som UP skal fokusere på de neste dagene. Det gjelder også dagen derpå-promille.

- Våren er ellers tiden for å ta fram to-hjulinger. Jeg ber bilister og motorsyklister ta hensyn til hverandre, avslutter UP-sjefen.

SÅ MYE KOSTER DET Å KJØRE FOR FORT

Når fartsgrensen på steder er 60 km/t eller lavere:

 • til og med 5 km/t kr 850,-
 • til og med 10 km/t kr 2 250,-
 • til og med 15 km/t kr 4 050,- + 2 prikker
 • til og med 20 km/t kr 5 850,- + 3 prikker
 • til og med 25 km/t kr 9 050,- + 3 prikker
 • over 25 km/t tap av førerkort

Når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere:

 • til og med 5 km/t kr 850,-
 • til og med 10 km/t kr 2 250,-
 • til og med 15 km/t kr 3 600,-
 • til og med 20 km/t kr 5 000,- + 2 prikker
 • til og med 25 km/t kr 6 800,- + 3 prikker
 • til og med 30 km/t kr 9 050,- + 3 prikker
 • til og med 35 km/t kr 10 850,- + 3 prikker
 • over 35 km/t tap av førerkort

Når fartsgrense på en motorvei er 90 km/t eller høyere:

 • 36 km/t til og med 40 km/t kr 11 300,- + 3 prikker
 • Over 40 km/t tap av førerkort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer