300 000 i «medisin-fylla»

UP-sjefen advarer: Farlig

Mange bilister tar medisiner som gjør dem like farlige bak rattet som en fyllekjører. Flere aner ikke at de er påvirket. Nå advarer UP-sjefen.

ALVORLIGE ULYKKER: Kjøring i rus, ikke bare fra alkohol og narkotika, men også fra medisiner, fører til flere alvorlige ulykker med død og hardt skadde hver år. Foto: Rune Korsvoll
ALVORLIGE ULYKKER: Kjøring i rus, ikke bare fra alkohol og narkotika, men også fra medisiner, fører til flere alvorlige ulykker med død og hardt skadde hver år. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse som Gjensidige har gjennomført blant 3500 bilister, innrømmer 9 prosent at de har kjørt bil etter å ha tatt sløvende, reseptbelagte medisiner. Dette er helt vanlige medisiner du får kjøpt på apoteket.

Gjør vi dette om til antall nordmenn, snakker vi om 300 000 bilister. Høyest er andelen sjåfører mellom 18 og 39 år (15 %), og det er noen flere menn enn kvinner som sier at de har kjørt under påvirkning av sløvende medisiner.

De gamle er best

Spørsmålet som Ipsos stilte var følgende: Har du noen gang kjørt bil etter å ha tatt et reseptbelagt legemiddel som har gjort deg søvnig eller uoppmerksom?

I gruppen sjåfører over 60 år er de bare 2 prosent som svarte ja på dette. En forklaring kan være at de eldre er vant til å ta slike medisiner og er mer klar over hvor farlig det kan være å sette seg bak rattet i en slik pillerus.

Hvert år stopper Utrykningspolitiet (UP) og politidistriktene rundt 10 000 førere med rus – ikke bare narkotika men også fra vanlige medisiner. Utrykningspolitiet har gode rutiner for å avsløre sjåfører som kjører i påvirket tilstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer