300 000 i «medisin-fylla»

UP-sjefen advarer: Farlig

Mange bilister tar medisiner som gjør dem like farlige bak rattet som en fyllekjører. Flere aner ikke at de er påvirket. Nå advarer UP-sjefen.

ALVORLIGE ULYKKER: Kjøring i rus, ikke bare fra alkohol og narkotika, men også fra medisiner, fører til flere alvorlige ulykker med død og hardt skadde hver år. Foto: Rune Korsvoll
ALVORLIGE ULYKKER: Kjøring i rus, ikke bare fra alkohol og narkotika, men også fra medisiner, fører til flere alvorlige ulykker med død og hardt skadde hver år. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse som Gjensidige har gjennomført blant 3500 bilister, innrømmer 9 prosent at de har kjørt bil etter å ha tatt sløvende, reseptbelagte medisiner. Dette er helt vanlige medisiner du får kjøpt på apoteket.

Gjør vi dette om til antall nordmenn, snakker vi om 300 000 bilister. Høyest er andelen sjåfører mellom 18 og 39 år (15 %), og det er noen flere menn enn kvinner som sier at de har kjørt under påvirkning av sløvende medisiner.

De gamle er best

Spørsmålet som Ipsos stilte var følgende: Har du noen gang kjørt bil etter å ha tatt et reseptbelagt legemiddel som har gjort deg søvnig eller uoppmerksom?

I gruppen sjåfører over 60 år er de bare 2 prosent som svarte ja på dette. En forklaring kan være at de eldre er vant til å ta slike medisiner og er mer klar over hvor farlig det kan være å sette seg bak rattet i en slik pillerus.

FARLIG: - Vi vet fra veikant-undersøkelser at det hver dag er mange som kjører ruspåvirket på norske veier og at flere er påvirket av medisiner. Dette er årsaken til mange ulykker med drepte og hard skadde, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen. Foto: UP
FARLIG: - Vi vet fra veikant-undersøkelser at det hver dag er mange som kjører ruspåvirket på norske veier og at flere er påvirket av medisiner. Dette er årsaken til mange ulykker med drepte og hard skadde, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen. Foto: UP Vis mer

Hvert år stopper Utrykningspolitiet (UP) og politidistriktene rundt 10 000 førere med rus – ikke bare narkotika men også fra vanlige medisiner. Utrykningspolitiet har gode rutiner for å avsløre sjåfører som kjører i påvirket tilstand.

Påvirket av medisiner

- Dette er en av foranledningene til alvorlige trafikkulykker med drepte og hardt skadde. Vi tror at de fleste som har fått foreskrevet slike medisiner av legen, følger de forsiktighetsregler som er gitt. Vi vet imidlertid fra veikant-undersøkelser at det hver dag er mange som kjører ruspåvirket på norske veier og at flere er påvirket av angstdempende-, smertestillende- eller sovemedisiner, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Han påpeker at varseltrekanten på medisinpakkene bare er veiledende og anbefaler dialog med legen om hvor lenge du eventuelt bør vente med bilkjøring etter at du har tatt medisinen.

SJEKK TREKANTEN: Dersom pillene eller hostesaften du tar har en slik trekant, bør du høre med legen hvor lenge du må vente før du kan sette deg bak rattet igjen. Foto: Rune Korsvoll
SJEKK TREKANTEN: Dersom pillene eller hostesaften du tar har en slik trekant, bør du høre med legen hvor lenge du må vente før du kan sette deg bak rattet igjen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Farlig med flere medisiner

- En viktig ting å være oppmerksom på er at legemidler kan forsterke hverandres effekt. Samtidig bruk av to eller flere legemidler kan redusere kjøreferdighetene, selv om medisinene hver for seg ikke gjør det. Dette kan gjelde selv om medisinene tas i lave doser, avslutter Larsen.

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige tror noe av årsaken til at mange kjører bil under påvirkning av sløvende medisiner, er at det kan være vanskelig å få oversikt over når du kan og når du ikke kan kjøre:

Aner ikke at de er ruset

- Når det gjelder medisinbruk og kjøring, så føler jeg at bildet er litt uoversiktlig. Noen medisiner kan du fint kjøre på, andre bør du vurdere å ikke kjøre etter å ha inntatt. Andre medisiner igjen er det helt forbudt å sette seg bak rattet etter at du har tatt.

ANER IKKE: - Når det gjelder medisinbruk og kjøring, så føler jeg at bildet er litt uoversiktlig. Det kan rett og slett være at de ikke aner at de kjører med noe som kan tilsvare en alkohol- eller narkotika-rus, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
ANER IKKE: - Når det gjelder medisinbruk og kjøring, så føler jeg at bildet er litt uoversiktlig. Det kan rett og slett være at de ikke aner at de kjører med noe som kan tilsvare en alkohol- eller narkotika-rus, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Det er kanskje derfor såpass mange innrømmer at de har kjørt bil, selv om de har tatt sløvende, reseptbelagte medisiner. Det kan rett og slett være at de ikke aner at de kjører med noe som kan tilsvare en alkohol- eller narkotika-rus, sier Rysstad.

Han oppfordrer folk til å være nøye med å sette seg inn i bivirkningene av medisinen man tar og gjøre bevisste valg på ikke å kjøre bil dersom du er i tvil om det medfører nedsatt førerdyktighet og økt risiko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer