Upopulære sedaner

Så sent som i 2000 utgjorde sedaner 18,6 prosent av nybilsalget. Hittil i år er det kun 12,6 prosent av nybilkundene som har valgt sedan.

Publisert
Sist oppdatert
Upopulære sedaner
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke bare sedanen som taper markedsandeler i det norske markedet. Biler med tre dører har også blitt mindre populære. Tredørs kombikuper, som i 2000 hadde en markedsandel på 6,2 prosent, har nå kommet ned i 4,0 prosent. Markedsandelen til de ekte kupeene, de med to dører, er halvert og er nå nede i 0,6 prosent.

Færre stasjonsvogner

Peugeot 307 SW
Peugeot 307 SW Vis mer

Betyr det at alle kjøper stasjonsvogner i stedet? Nei, selv om stasjonsvognen fortsatt er den mest populære karosserivarianten med 36,0 prosent, har også denne tapt markedsandeler. Stasjonsvognene har mistet 1,9 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret.

Flere femdørs kombikupeer

Det folk derimot kjøper stadig mer av, er kombikupeer med fem dører. Denne bilklassen har i løpet av tre år økt markedsandelene med hele 5,6 prosent er nå oppe i 30,8 prosent markedsandel. Femdørs kombikupeer nærmer seg altså stasjonsvognen i popularitet.

Populære flerbruksbiler

Seat Alhambra
Seat Alhambra Vis mer

Det som imidlertid er vel så interessant, er at flerbruks- og fleksibilene nå er oppe i 7,3 prosent markedsandel. Stadig flere ser ut til å etterspørre stor takhøyde og smarte løsninger, som er de viktigste argumentene for denne klassen. Opel Zafira, Toyota Corolla Verso og lillebror Yaris Verso har en stor del av æren for klassens fremgang.

Fremgang for offroadere

Nissan X-Trail
Nissan X-Trail Vis mer

Nesten like mange er opptatt av høy bakkeklaring og god fremkommelighet. Off-road-klassen, som i 2000 kun utgjorde 3,1 prosent av nybilsalget, er nå kommet opp i 6,7 prosent markedsandel. Toyota har stukket av med en stor del av de nye offroad-kundene - RAV4 har alene en markedsandel på 2,4 prosent. Men også andre firehjulstrekkere, som nykommerne Nissan X-Trail og Honda CR-V har medvirket til offroad-klassens store fremgang.

Flere kabrioleter?

BMW 320Ci Kabriolet
BMW 320Ci Kabriolet Vis mer

Drømmer du om en kabriolet? August-tallene kan tyde på at stadig flere realiserer kabrioletdrømmen. Ved utgangen av august hadde kabrioletene en markedsandel på 0,9 prosent, mot 0,7 prosent i fjor. Når det gjelder kabrioletene, skal man imidlertid være klar over at dette er en årstidsavhengig bilklasse. Det selges nemlig flest kabrioleter i sommerhalvåret, færre på høsten. Det er derfor sannsynlig at kabrioletenes markedsandel vil synke når vi nærmer oss jul.

Her finner du oversikten over de ulike bilklassenes markedsandeler de tre siste årene.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

Relaterte artikler:

  • Her finner du flere biltrend-artikler.
  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer