Finsk forsker:

- Usympatiske menn kjører Audi og BMW

Selvopptatte menn, som er usympatiske og egoistiske, kjører gjerne statusbiler som Audi, BMW og Mercedes. De bryter oftere trafikkreglene.

TAR LITE HENSYN: Selvopptatte menn dras mot luksusbiler som Audi, Mercedes og BMW. De tar mindre hensyn i trafikken enn andre, viser denne finske studien. Foto: Markus Pentikainen
TAR LITE HENSYN: Selvopptatte menn dras mot luksusbiler som Audi, Mercedes og BMW. De tar mindre hensyn i trafikken enn andre, viser denne finske studien. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Det høres kanskje ut som vanlig sladder du hører i lunsjpausen, men nå er det faktisk forsket på hvilke bilister som oppfører seg dårligst i trafikken og hva slags biler de kjører.

Professor i sosialpsykologi, Jan-Erik Lønnqvist ved universitetet i Helsingfors, hadde lagt merke til at det ofte var raske, tyske biler som kjørte mot rødt lys, som ikke stoppet for fotgjengere og som generelt kjørte mer hensynsløst og raskt. Han ville finne ut av om det er biler som Audi og BMW som får eiere til å oppføre seg aggressivt i trafikken, eller om det er en viss type mennesker som tiltrekkes av slike statusbiler.

STATUS: Personer som dras mot luksusbiler, ønsker å vise den fram til andre, viser den finske forskningsrapporten. Foto: Rune Korsvoll
STATUS: Personer som dras mot luksusbiler, ønsker å vise den fram til andre, viser den finske forskningsrapporten. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Selvopptatte menn

For å finne svaret gjorde han en undersøkelse blant bilister i Finland. Totalt 1892 bileiere ble spurt om hva slags bil de kjører, hvilke andre varer de konsumerer og om hvor mye de tjener. I tillegg fikk de spørsmål som testet deres personlighet. Svarene ble analysert etter den såkalte femfaktor-modellen, som beskriver fem store personlighetstrekk og variasjoner i menneskers personlighet: Åpenhet, planmessighet, utadvendthet (ekstroversjon), omgjengelighet og nevrotisme.

Svaret i undersøkelsen var ganske klart: Selvopptatte menn, som er usympatiske og lite empatiske, eier i større grad enn andre statusbiler som Audi, BMW og Mercedes.

DRAS MOT LUKSUSBILER: Menn med en selvopptatt personlighet dras oftere mot luksusbiler, forklarer professor Jan-Erik Lønnqvist. Foto: Universitetet i Helsingfors
DRAS MOT LUKSUSBILER: Menn med en selvopptatt personlighet dras oftere mot luksusbiler, forklarer professor Jan-Erik Lønnqvist. Foto: Universitetet i Helsingfors Vis mer

Dras mot luksusbiler

- Disse personlighetstrekkene forklarer viljen til å eie status-produkter og hvorfor eierne oftere en andre bryter mot trafikkreglene, sier Jan-Erik Lønnqvist. Han peker på at penger selvfølgelig er en forutsetning for å eie slike biler og at rike mennesker derfor oftere kjører statusbiler enn andre.

- Undersøkelsen viste uansett at de som har en mer selvopptatt og uvennlig personlighet, hadde en større dragning mot luksusbiler. Dette er personer som ofte synes de er bedre enn andre og som vil at det skal synes utad, sier Lønnqvist.

Også de dyktige

Et mer overraskende resultat i undersøkelsen var at også de mest samvittighetsfulle har en tendens til dras mot statusbiler. Dette er ofte dyktige, ambisiøse, pålitelige og velorganiserte mennesker. De passer på helsen sin og utmerker seg ofte i arbeidslivet.

- Antakelig kan dette forklares med at de verdsetter høy kvalitet. Alle bilmerker har jo en viss image, og ved å kjøre en pålitelig bil, signaliserer de samtidig at de er pålitelige, sier Lønnqvist.

Det samme i Norge

Selv om denne undersøkelsen er gjort blant finske bilister, samsvarer den godt med en undersøkelse som forsikringsselskapet Fremtind har gjort blant sine kunder i Norge. Selskapet har logget 200 millioner kjørte kilometer blant sine kunder, gjennom sin smarte bilforsikring. Med en smartplugg frivillig koplet til bilen, registreres kundenes kjørestil, herunder akselerasjon, bremsing, fart og sidekrefter i sving. Dette danner grunnlaget for selskapets kjørescore, som igjen kan gi en rimelig forsikring.

Audi-eierne på topp

- Nordmenn kjører gjennomgående pent og de aller fleste har en god kjørestil, men det er tydelige forskjeller. Blant bilene som kjøres mest aggressivt, eller offensivt som vi kaller det, finner vi Audi A3, Mini Cooper og BMW 3-serie. Dette er mindre biler som ofte har litt kraftigere motorer som frister til å trykke litt hardere på gasspedalen, sier Svein Skovly som er leder for Innovasjonslab i Fremtind.

Kjører mest offensivt

#Bilmodell
1.Audi A3
2.Mini Cooper
3.BMW 3-serie
4.BMW 1-serie
5.Audi A1
Kilde: Fremtind forsikring

- De biltypene som kjøres mest defensivt er typiske familiebiler som VW Caravelle, Volvo XC70, Honda CR-V og Toyota Rav4. I denne gruppen finner vi også litt mindre SUV-er som Suzuki SX4, som ofte har litt eldre eiere, sier Skovly.

- Må forholde seg til loven

Da vi omtalte denne undersøkelsen for en tid tilbake, ønsket ikke den norske BMW-importøren å spekulere i om BMW-eiere oppfører seg annerledes enn andre bilister i trafikken:

- Veitrafikkloven gjelder også for BMW-eiere. I likhet med andre trafikanter må også de forholde seg til de lover og regler som gjelder i trafikken, uansett om de har mange eller få hestekrefter under panseret, sa Marius Tegneby, informasjonsdirektør i BMW Norge til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer