Finsk forsker:

- Usympatiske menn kjører Audi og BMW

Selvopptatte menn, som er usympatiske og egoistiske, kjører gjerne statusbiler som Audi, BMW og Mercedes. De bryter oftere trafikkreglene.

TAR LITE HENSYN: Selvopptatte menn dras mot luksusbiler som Audi, Mercedes og BMW. De tar mindre hensyn i trafikken enn andre, viser denne finske studien. Foto: Markus Pentikainen
TAR LITE HENSYN: Selvopptatte menn dras mot luksusbiler som Audi, Mercedes og BMW. De tar mindre hensyn i trafikken enn andre, viser denne finske studien. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Det høres kanskje ut som vanlig sladder du hører i lunsjpausen, men nå er det faktisk forsket på hvilke bilister som oppfører seg dårligst i trafikken og hva slags biler de kjører.

Professor i sosialpsykologi, Jan-Erik Lønnqvist ved universitetet i Helsingfors, hadde lagt merke til at det ofte var raske, tyske biler som kjørte mot rødt lys, som ikke stoppet for fotgjengere og som generelt kjørte mer hensynsløst og raskt. Han ville finne ut av om det er biler som Audi og BMW som får eiere til å oppføre seg aggressivt i trafikken, eller om det er en viss type mennesker som tiltrekkes av slike statusbiler.

Selvopptatte menn

For å finne svaret gjorde han en undersøkelse blant bilister i Finland. Totalt 1892 bileiere ble spurt om hva slags bil de kjører, hvilke andre varer de konsumerer og om hvor mye de tjener. I tillegg fikk de spørsmål som testet deres personlighet. Svarene ble analysert etter den såkalte femfaktor-modellen, som beskriver fem store personlighetstrekk og variasjoner i menneskers personlighet: Åpenhet, planmessighet, utadvendthet (ekstroversjon), omgjengelighet og nevrotisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer