Sikring av barn i bil

Ut mot feilsikring av barn i bil

18 prosent - nesten én av fem - av barn i alderen ett til åtte år feilsikres i bil, ifølge en undersøkelse fra Trygg Trafikk. Feil bruk av sikkerhetsbeltebelte utmerket seg.

FEIL SIKRING: Her er jakka av, men med samme stramming som med jakka. Her er det alt for mye luft. Foto: Besafe
FEIL SIKRING: Her er jakka av, men med samme stramming som med jakka. Her er det alt for mye luft. Foto: Besafe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det var desidert flest – ni prosent – som hadde slakke eller tvinnende belter. I tillegg var det tre prosent som ikke hadde skulderbeltet riktig plassert, beltet lå under armen, bak skulder eller ned på overarmen. To prosent hadde hoftebeltet for langt opp, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Den landsomfattende undersøkelsen ble utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk, med støtte fra forsikringsselskapet If. I alt ble 2351 barn kontrollert i bil.

Feilsikring i bil kan dreie seg om feil beltebruk, feil plassering av barnesetet eller feil bruk av sikkerhetsutstyr.

– Et slakt sikkerhetsbelte kan gi store indre skader og få fatale følger ved en kollisjon, sier Hansen.

Oslo skiller seg klart negativt ut i undersøkelsen, hvor 31 prosent av barna satt feilsikret i bilen. Årsaken til at Oslo er så mye dårligere enn landssnittet vet man ikke sikkert, men regionleder Erik Bo Berg i Trygg Trafikk Oslo opplyser at dårlig tid var en gjennomgående unnskyldning i kontrollen.

– De som feilsikret, sa ofte at de vet hvordan de skal sikre riktig, men forklarte at dårlig tid gjorde at barna ikke ble sikret korrekt, sier Berg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.