Sikring av barn i bil

Ut mot feilsikring av barn i bil

18 prosent - nesten én av fem - av barn i alderen ett til åtte år feilsikres i bil, ifølge en undersøkelse fra Trygg Trafikk. Feil bruk av sikkerhetsbeltebelte utmerket seg.

FEIL SIKRING: Her er jakka av, men med samme stramming som med jakka. Her er det alt for mye luft. Foto: Besafe
FEIL SIKRING: Her er jakka av, men med samme stramming som med jakka. Her er det alt for mye luft. Foto: Besafe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det var desidert flest – ni prosent – som hadde slakke eller tvinnende belter. I tillegg var det tre prosent som ikke hadde skulderbeltet riktig plassert, beltet lå under armen, bak skulder eller ned på overarmen. To prosent hadde hoftebeltet for langt opp, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Den landsomfattende undersøkelsen ble utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk, med støtte fra forsikringsselskapet If. I alt ble 2351 barn kontrollert i bil.

Feilsikring i bil kan dreie seg om feil beltebruk, feil plassering av barnesetet eller feil bruk av sikkerhetsutstyr.

– Et slakt sikkerhetsbelte kan gi store indre skader og få fatale følger ved en kollisjon, sier Hansen.

Oslo skiller seg klart negativt ut i undersøkelsen, hvor 31 prosent av barna satt feilsikret i bilen. Årsaken til at Oslo er så mye dårligere enn landssnittet vet man ikke sikkert, men regionleder Erik Bo Berg i Trygg Trafikk Oslo opplyser at dårlig tid var en gjennomgående unnskyldning i kontrollen.

– De som feilsikret, sa ofte at de vet hvordan de skal sikre riktig, men forklarte at dårlig tid gjorde at barna ikke ble sikret korrekt, sier Berg.

HUSKELISTA FØR LANGTUREN: 13 ting du bør ha i bilen i vinter. Vis mer

Av med jakka

Spesielt om vinteren, med mye kulde der barnet har på seg flere og tykkere klær enn om sommeren, er det viktig å tenke på hvordan du sikrer barnet i bilen.

For de minste som sitter i barnesete er det jo naturlig å la jakka være på, siden det er så innmari kaldt. Hvem har lyst til at de små skal fryse og ha det vondt?

Problemet er at om du ikke tar den av, får du ikke strammet beltene i stolen godt nok, ifølge Besafe. Barnestol-produsenten roper varsku når temperaturen går nedover, og håper økt fokus på vinterjakker kan være med og sikre barn best mulig, om ulykken først skulle være ute.

– Det kan kanskje høres rart ut, men ingen barn bør sitte med tykke jakker på i bilstolen.

Det forteller Marie Haavardsholm, direktør for merke og produkt hos den norske barneseteprodusenten Besafe til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer