Utenlandske biler: Hold deg langt unna!

Setter du deg i førersetet i en utenlandskregistrert bil, risikerer du å bli sittende igjen med en kjemperegning. Vi forteller deg om det skremmende regelverket.

Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om "midlertidigforskriften"? Ikke? Du er sannsynligvis i godt selskap. Vi antar i hvert fall at en stor del av Norges befolkning ikke kjenner denne skumle forskriften, som i aller verste fall kan gjøre deg til gjeldsslave.

Hovedpoenget med midlertidigforskriften er at kun utlendinger (personer med "fast oppholdssted utenfor Norge" og "midlertidig opphold i Norge") lovlig kan kjøre utenlandske biler i Norge.

Nordmenn (juridisk: "person med fast oppholdssted i Norge") derimot, bør sky utenlandskregistrerte biler som pesten. Det er nemlig slik at du som nordmann risikerer å betale full toll og engangsavgift hvis du blir tatt for å kjøre med en utenlandskregistrert bil. Og ikke nok med det - i tillegg risikerer du å måtte betale et såkalt "administrativt tillegg". Sistnevnte kan i verste fall alene utgjøre titusenvis av kroner.

Høye norske nybilpriser

Men hva er egentlig bakgrunnen for den skremmende forskriften? Jo, Norge har et av verdens strengeste bilavgiftsregimer (kun Danmarks bilavgifter er høyere). Først må du som norsk nybilkjøper betale 25 prosent merverdiavgift (moms) på bilens innførselsverdi (tollverdi). Deretter må du betale en såkalt engangsavgift (også kalt registreringsavgift). Denne består av tre komponenter; vektavgift, effektavgift og CO2-avgift.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer