Påsketrafikk 2019

Utfarten: Se når det blir kø

Vil du unngå den verste køen til påskefjellet, bør du kjøre lørdag eller tirsdag, anbefaler Statens vegvesen.

PÅSKEUTFART: Fredag og onsdag er tradisjonelt sett de travleste dagene for påskeutfart, mens 1. og 2. påskedag er de to dagene i påska med den tyngste trafikkonsentrasjonen. Foto: NTB scanpix
PÅSKEUTFART: Fredag og onsdag er tradisjonelt sett de travleste dagene for påskeutfart, mens 1. og 2. påskedag er de to dagene i påska med den tyngste trafikkonsentrasjonen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du bli ikke alene om du skal ut å reise i påska, om det er med bil eller med fly. På Oslo Lufthavn forbereder de seg på rekordinnrykk i det som ser ut til å bli den travleste påska noensinne. Drøyt halve Norge skal reise bort i påska, enten utenlands eller på hytteferie i Norge.

Det er fredag som er den travleste dagen på Oslo Lufthavn, med rundt 100.000 reisende.

Og fredag er også en av dagene det er ventet ekstra stor trafikk ut av byene - og er dermed en av dagene du må forvente mest trafikk dersom du skal ut å kjøre. Det er dermed en av dagene det ifølge Statens vegvesen kan være smart å unngå:

Dra på hytta lørdag eller tirsdag

- Erfaringene fra seinere år viser at trafikken sprer seg mer enn tidligere i forbindelse med utfarten, men det er fredag og onsdag som er de største utfartsdagene i påsken, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, til Dinside.

- Dermed kan det antakelig være lurt å kjøre lørdag eller tirsdag, da er det erfaringsmessig mindre trafikk, sier han videre.

Fredag etter lunsj og onsdag etter klokka 12 er når det erfaringsmessig blir travelt på utfartsveiene, ifølge Johansen.

Han understreker imidlertid at det varierer fra år til år, og at det er vanskelig å gi et eksakt svar på når og hvor trafikken blir stor.

- Når påska er så sein som i år, kan det hende at trafikken sprer seg i ulike retninger, sier han.

- Sein påske kan bety at flere velger å reise til hytta ved sjøen i stedet for hytta på fjellet - og mange kan velge å bli hjemme.

Det er imidlertid når folk skal hjem, at du kan regne med de største køene:

NAF viser deg hvordan du best pakker bilen, og hvordan bilen oppfører seg med og uten last på glatta. Vis mer

Hjemreise: Travlest 1. og 2. påskedag

Ifølge Johansen, er det på retur at du kan risikere de største opphopningene i trafikken. Det varierer mer når folk tar fri og når de velger å reise, men slutten på påska er nå en gang den samme for alle.

- Hjemfarten er størst på stort sett de samme dagene hvert år; det er 1. og 2. påskedag, sier Johansen til Dinside.

Det er de dagene det ifølge erfaringer fra tidligere år er høyest konsentrasjon av trafikk.

- Hvilken av disse dagene hjemfarten blir størst, varierer fra år til år, og kan være litt avhengig av værmeldingen; er det meldt dårlig vær, velger folk kanskje å reise hjem 1. påskedag, men er det meldt godt vær så velger de kanskje å drøye hjemreisen til 2. påskedag, sier han videre.

Her sjekker du trafikken:

For å sikre raskest mulig deling av trafikkinformasjon og – meldinger bruker Vegvesenet en rekke kanaler:

  • Vegvesen Trafikk (www.vegvesen.no/trafikk) med sitt interaktive kart gir den beste oversikten over hendelser, veimeldinger, trafikkflyt og vær- og føreforhold. Også med bilder og video fra veinettet.
  • De største radiokanalene i landet deler løpende Vegvesenets veimeldinger
  • Alle fem sentralene har egne Twitter-kontoer for løpende deling av informasjon
  • Vei- og trafikkmeldinger ligger på NRK Tekst-TV (side 700)
  • Telefon 175. I hektiske perioder blir de viktigste meldingene lest inn på telefonsvarer

- Stress ned

- Stress ned. Planlegg turen godt og bruk tida som trengs, er Vegvesenets generelle råd til bilister som skal ut i påsketrafikken.

Vegvesenet advarer mot skiftende veg- og føreforhold, spesielt over fjellet.

- Det er bedre å komme fram litt seinere enn ikke i det hele tatt Mange kjører på veier de ikke er vant med å kjøre. Været og føre kan være skiftende og krevende. Bruk den tiden som trengs. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i påskeulykkene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Hvert år skjer det om lag 70 ulykker med personskader i påsketrafikken. I fjor mistet ingen livet i påsketrafikken mot en i 2017, tre i 2016, en i 2015 og fire i 2014.

- Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer nesten ingen tid på vågale valg, men utsetter deg og andre for fare. Ved å ta hensyn og kjøre vettugt kommer både du og dine medtrafikanter trygt fram, sier Gustavsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer