Utflytting for studenter

Skal du ta med bil tollfritt inn i Norge må du, som steg nummer en, ha meldt utflytting fra landet. Det er flere forhold du som student bør ta i betraktning før du bestemmer deg før å søke om utflytting til utlandet.

Publisert

Hvis du er utenlandsstudent og ønsker å melde utflytting fra Norge, må du kunne vise at du har etablert deg i utlandet (m.a.o. at du har andre tilknytninger til landet du studerer i, i tillegg til studiet). Hvis du ønsker å kvalifisere til utflytting fra Norge, fraskriver du deg samtidig muligheten for å ta sommerjobb på hjemstedet eller andre steder i Norge. Forhold til Lånekassen og muligheten til frikort fra Likningskontoret forandres også.

Folkeregisterets bostedsregler

- Det er en skjønnsmessig vurdering av reglene som skal legges til grunn for å vurdere om en student kan melde flytting til utlandet, sier Tor Granlund, kontorsjef for Folkeregisteret i Oslo. Han påpeker at reglene (som tro i kraft 1.10.98) i praksis fungerer på nesten samme måte som tidligere, men ordlyden har blitt forandret.

Det heter i Folkeregisterets bostedsregler at ”en enslig skoleelev/student skal som hovedregel registreres som bosatt der vedkommende hadde sitt bosted før utdanningen tok til”.

Folkeregisteret vurderer om du som student har etablert deg i utlandet og slik sett har brutt kontakten med Norge. Du kan fremdeles selvsagt komme hjem på ferie, men kan ikke arbeide i Norge mens du er her på ferie. En sommerjobb i Norge blir nemlig sett som ensbetydende med at du ikke har etablert deg i utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer