Utførte hærverk på parkert Tesla

Ugjerningen fanget på video, men politiet henla saken.

HÆRVERK: Her kjører en mann mot en Tesla og sparker av speilet på bilen før han kjører rett inn i en Nissan Leaf, som står parkert foran Teslaen. Video: Privat. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg hadde egentlig glemt hele saken, men da regninga fra forsikringsselskapet dukket opp, la jeg ut filmen på Facebook. Det er mange som har opplevd det samme, sier Terje Langø.

Han har bevismaterialet som trengs for enkelt å kunne identifisere gjerningsmannen, men politiet henla saken og forsikringsselskapet krevde egenandel på 6000 kroner, selv om de sa han skulle slippe det, da han ringte og meldte fra om skaden.

Etter sju måneder har saken plutselig fått en ny vending.

Kjørte i ham med vilje

Langø hadde parkert sin 33 dager gamle Tesla Model 3 Performance i Kirkeveien på Majorstua 16. august. På morgenen etter ser han at speilet er knekt og speilkåpa ligger på bakken.

Bilen er foliert og hele reparasjonen kom på nærmere 30 000 kroner.

ØDELAGT: Speilet ble sparket av bilen, men hendelsen ble fanget opp av bilens eget overvåkningssystem. Foto: Terje Langø
ØDELAGT: Speilet ble sparket av bilen, men hendelsen ble fanget opp av bilens eget overvåkningssystem. Foto: Terje Langø Vis mer

Han sjekker bilens Sentry Mode, et sikkerhetssystem som finnes på Tesla-modeller etter 2017, som bruker bilens kameraer og sensorer for å oppdage bevegelser rundt bilen når den står parkert.

- Opptakene viser en elsparkesyklist klokka 02:48 som kjører midt i veien, før han brått svinger mot bilen min og sparker av speilet. Frontkameraet filmer at han kjører rett inn i en Nissan Leaf som står parkert rett foran bilen min, før han parkerer elsparkesykkelen midt på fortauet, godt innenfor kameravinkelen til bilen min. Vi ser han går inn i en oppgang med over 60 beboere.

Egenandel allikevel

- Jeg ringer If, som er mitt forsikringsselskap, dagen etter og sender film og nødvendig dokumentasjon. Jeg spør spesifikt om dette utløser egenandel, men får som svar at jeg slipper dette, fordi bevisbyrden var så god.

Senere trekker If dette, og når han spør forsikringsselskapet spør om lydopptak av samtalen, vil de ikke gi ham det.

- Det er synd at mitt forsikringsselskap kriger mot meg når man enkelt ser hva som har skjedd, mener Langø.

Alltid egenandel

- Det er alltid en egenandel på forsikringer, sier Sigmund Clementz, Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.

ALLTID EGENANDEL: Men dersom man vet hvem som har forvoldt skaden, stiller saken seg annerledes, sier Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz. Foto: If.
ALLTID EGENANDEL: Men dersom man vet hvem som har forvoldt skaden, stiller saken seg annerledes, sier Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz. Foto: If. Vis mer

Med en annen bil involvert, hadde saken vært en helt annen. For med et skiltnummer i filmen, har man en identifikasjon på en annen forsikringstaker som har ansvarsforsikring som vil dekke alle skader.

- Utfordringen med elsparkesykler er det ikke pålagt å ha ansvarsforsikring. men det ikke alle vet er at vedkommende som forvolder skade, kan bruke ansvarsdelen på innboforsikringen sin for å dekke skaden. Det gjelder alle innboforsikringer. Der er det også egenandel, sier Clementz, som fortsetter;

- På denne type skade har du mulighet til å gå til personen som har forvoldt skaden og kreve erstatning tilbake. Da har du som privatperson mulighet til å kreve pengene tilbake, enten personlig eller via forsikringsselskap, avslutter Clementz.

Vet hvem det er

18. august anmelder Terje saken til politiet. Dagen etter henlegger de saken på grunn av manglende kapasitet og sakens alvorlighetsgrad.

HÅPLØST: -Jeg synes det er rart at politiet ikke tar tak i saker som ligger opplart foran dem, sier Terje Langø, som hverken er imponert over forsikrinsselskapet eller politiet i denne saken. Foto: Privat.
HÅPLØST: -Jeg synes det er rart at politiet ikke tar tak i saker som ligger opplart foran dem, sier Terje Langø, som hverken er imponert over forsikrinsselskapet eller politiet i denne saken. Foto: Privat. Vis mer

Langø kontakter Bolt, selskapet som eier sparkesykkelen som ble parkert foran bilen. Ut ifra lokasjon og klokkeslett kan de se hvem som har benyttet sparkesykkelen. Men på grunn av personvernlovgivning kan de ikke gå ut med personopplysninger uten en henvendelse fra politiet.

- Vi vet hvem personen er, forteller Jose Rei, sjef for Bolt Scooters i Norge. Alt politiet trenger å gjøre, er å kontakte oss, så vet de nøyaktig hvem som har leid elsparkesykkelen, nøyaktig lokasjon for både henting og parkering.

Han forteller videre at deres sparkesykler har fått egen tredjeparts ansvarsforsikring, men den gjelder bare dersom skaden skyldes en feil på selve elsparkesykkelen, ikke når det er gjort med vilje, som i dette tilfellet.

Etter disse opplysningene valgte Langø og klake på politiets henleggelse, uten at det hjalp.

Politiet snur og snur

Mens politiinspektør Morten Reppen forklarte til Avisa Oslo forrige uke at saken nedprioriteres på grunn av mangel på ressurser, har politiet snudd og snutt igjen etter at Langø klagde på saken for tredje gang 11. januar.

- Politiet ringte meg på ettermiddagen 19. januar. De ba om både video og bilder, og skulle kontakte Bolt, sier Terje, som er sikker på at det er Facebook-innlegget og medieomtalen som har fått politiet til å snu.

Terje Langø håpet at personen som gjorde hærverket skulle stilles til ansvar, men fikk nedslående nyheter allerede dagen etter.

- Vedkommende som ringte i går og skulle ta tak i saken på nytt, er nå blitt stoppet på grunn av at påtalemyndigheten tidligere har henlagt saken og ikke tatt klagen til etterfølge. Nå er saken henlagt for siste gang, uten å kunne påklages på nytt.

Som et siste håp, forsøker Langø å få eieren av den andre bilen til å anmelde forholdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer