Utsatt: Tesla Model X

Noen velger å stå over Model S til fordel for Model X. Det kan drøye.

Mange venter i spenning på Tesla Model X. Nå drar ventetiden ut en tid til.                 Foto: Fred Magne Skillebæk
Mange venter i spenning på Tesla Model X. Nå drar ventetiden ut en tid til. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har ventet lenge og vel på at Tesla skal få i gang produksjonen av Model S, elbilen som både skal ha rekkevidde og plass. Hundrevis av nordmenn har allerede satt seg opp på venteliste, og sågar betalt inn store beløp for å bli listet.

Men mange har også bestemt seg for å vente på neste modell, Model X. Det kan bli en lang ventetid.

Dette er Tesla Model X

Utsatt

Nå viser det seg nemlig at ventetiden blir lenger enn antatt, for ifølge en uttalelse fra Tesla skal produksjonen av Model X være utsatt. Oppstart er nå satt til slutten av 2014, noe som betyr at vi havner et godt stykke ut i 2015 før den store strømmen av biler vil treffe markedet.

Se flere bilder av Model X:


SUV og sportsbil i ett

Model X er på mange måter en oppblåst versjon av Model S. Den er høyere, har bedre bakkeklaring, en tredje seterad som er mer fullverdig enn den vi finner i Model S, og ikke minst så har den, takket være såkalte måkevingedører, lettere inntreden bak. Elon Musk fra Tesla hevder derimot at dette ikke er som typiske måkevingedører, og kaller dem «falkedører», ettersom det er en delt måkevingedør, med ledd på midten.

Knallpriser på Tesla Model S

Stor suksess

Nå kan det kanskje høres dramatisk ut med en utsettelse av lanseringen, men for Tesla sin del er dette bare et resultat av suksessen med Model S. Lite tyder på at New York Times sin omdiskuterte artikkel har forårsaket stor skade, ei heller britiske Top Gear sitt famøse innslag med en Tesla Roadster som angivelig gikk tom for strøm. Tesla valgte for øvrig å gå til sak mot Top Gear i anledningen, men saken ble i første omgang forkastet i det britiske rettsvesenet, og denne uka ble det kjent at heller ikke Teslas anke kom noen vei.

Fortsatt avgiftsfri

Vis mer


For de som ikke kjenner Model X, så sier Tesla selv at dette skal være en blanding av en SUV og en minivan, men med en sportsbils ytelse. Valgfri drivlinje gir deg muligheten for å hekte på en ekstra elmotor, noe som også gir deg firehjulsdrift.

I heftigste utgaven gjør bilen 0-100 km/t på et sted rundt fem sekunder, og det fine for nordmenn er at denne modellen kan en med dagens avgifter kjøpe avgiftsfritt når den dukker opp. Det skyldes naturligvis at det er en elbil.

Ytelse eller rekkevidde?

Å snakke ytelse i samme setning som rekkevidde blir feil, men foruten heftig ytelse kan bilen også vise til en god rekkevidde. Med batterikapasitet på valgfrie 60 kWt eller 85 kWt, så økes rekkevidden med det samme forholdet. Noen konkrete tall for rekkevidde har ikke Tesla gått ut med, bortsett fra noen vage antagelser. Under lanseringen trakk Elon Musk frem bilens fleksibilitet, dens elegante stil og imponerende ytelse. Det eneste han ikke trakk frem var nettopp rekkevidden. Vi er derimot optimistiske, og forventer at de er gode.

Brabus tweeker Tesla Roadster

Lønnsom butikk

Tesla har for øvrig meddelt at de betaler tilbake det statlige lånet de fikk i 2010 langt raskere enn forventet, og lånet skal være innfridd fem år tidligere enn fastsatt. Dette gjør at lånet er tilbakebetalt på halve tiden, og Tesla forteller at dette skyldes en større suksess med Model S enn forventet.

Se Elon Musk lansere Model X live:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer