Utslipp: EU-kommisjonen vedtar straffeforslag

Denne uken vedtok EU-kommisjonen et oppsiktsvekkende forslag for å komme utslippsjukset til livs.

NESTEN 300.000 PER BIL: Det er summen EU-kommisjonen ønsker å få hjemmel til å ilegge bilprodusenter som jukser. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NESTEN 300.000 PER BIL: Det er summen EU-kommisjonen ønsker å få hjemmel til å ilegge bilprodusenter som jukser. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt har ingen nasjonale myndigheter gått til straffetiltak mot VW etter at den tyske bilprodusenten ble avslørt i juks med utslippsdata. Kritikere ser på det som et tegn på at bilindustrien og regjeringer i Europa har en felles interesse i å unngå å straffe en industri som er en viktig kilde til eksportinntekter og arbeidsplasser.

Vil ha fullmakt

For å få bukt med problemet ønsker EU-kommisjonen nå å få økte fullmakter både til å straffe juksemakere og til å ha bedre kontroll over testingen som ligger til grunn for typegodkjenningen til nye biler og dermed tillatelsen til å slippe dem ut på markedet.

Les også: Hevder det bare er tull at diesel er verre for luftkvaliteten.

Derfor har Kommisjonen vedtatt et forslag som tar sikte på å skjerpe lovgivningen i den retningen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det innebærer blant annet å opprette et europeisk fond for å finansiere uavhengig testing av nye biler i stedet for at det som i dag skal være bilprodusentene som gir testinstanser og laboratorier oppdraget med å gjennomføre kontrollene. Straff skal for øvrig ikke bare kunne ramme bilprodusentene, men også laboratorier som er medskyldige i manipulering av testresultater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer