Utvikler trådløs lading av elbil

Det går langsomt, men jevnt og trutt mot større utbredelse av induksjonslading av elbiler.

LADER TRÅDLØST: Nissan presenterte sin induksjonslader (bildet) for oss allerede for noen år siden, men først nå kommer det fart i utviklingen. Det dreier seg enkelt fortalt om et elektromagnetisk felt mellom en induksjonsplate (sender), i gulvet og en mottaker under bilen. Når dette kommer på plass vil vi slippe å måtte forholde oss til kabler hver gang bilen skal lades. Foto: KNUT MOBERG
LADER TRÅDLØST: Nissan presenterte sin induksjonslader (bildet) for oss allerede for noen år siden, men først nå kommer det fart i utviklingen. Det dreier seg enkelt fortalt om et elektromagnetisk felt mellom en induksjonsplate (sender), i gulvet og en mottaker under bilen. Når dette kommer på plass vil vi slippe å måtte forholde oss til kabler hver gang bilen skal lades. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du kommer hjem, eller på jobb, med elbilen og at du i stedet for å måtte dra ut ladekabelen og plugge den i, bare kan plassere bilen over en «ladeplate» på bakken i garasjen eller på parkeringsplassen og aktivere ladingen - ferdig med det.

Induktiv lading

Det dreier seg om trådløs lading, eller, i vårt tilfelle, induksjonslading. Det er det flere aktører som jobber med å gjøre til realitet i løpet av overskuelig fremtid. Teknologien er ikke ny - Nikola Tesla demonstrerte dette allerede på slutten av 1800-tallet.

Induksjonslading er i dag mest utbredt i industrien, men har også lenge vært brukt til mindre elektriske apparater - mest kjent i publikum er induksjonsladning av elektriske tannbørster. Og i 2012 kunne vi fortelle om den første bilprodusenten som innførte trådløs lading av mobilen i bilen.

Elektrifisering av veien

Men det er trådløs lading av kjøretøy som interesserer oss her. I 2014 ble det innført induksjonslading, på holdeplassen, av el-buss i den tyske byen Braunschweig, noe som for øvrig har eksistert i flere år i den italienske byen Torino. Og vi har tidligere omtalt de koreanske bussene som lades induktivt også mens de kjører. Dette er for øvrig ett av de tre alternativene for elektrifisering av selve veibanen for å løse utfordringene med rekkeviddeangst som kommer av begrenset batterikapasitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer