Våren - Tid for oljeskift

Oljen er som livets vann for motoren din; den holder den ung og sprek. Derfor har motorolje blitt rene vitenskapen blant produsentene. Stadig nye og bedre produkter kommer på markedet.

Oljens oppgave er å smøre motorens mekaniske bestanddeler, samt binde til seg rester fra forbrenningen (les sot). På grunn av denne bindingen ”brukes” oljen opp, og den må med jevne mellomrom byttes. Med nye motorer og bedre olje kan det strengt tatt gå lenger mellom hvert oljeskift enn i tidligere dager. Motoren soter mindre og oljens evne til å binde avfallspartiklene er blitt bedre.

Det kan allikevel være lurt å skifte olje oftere enn man nødvendigvis må! Enkelte mekanikere tviholder fortsatt på at oljeskift to ganger i året bør være malen. Og både for lommeboka og miljøet; en ny bil eller MC er en større påkjenning enn ny olje.

Selv om du kjører lite, og i følge instruksjonsboka kan la det gå 15 - 30.000 km mellom hvert oljeskift, vil vi anbefale deg å bytte olje minst en gang per år. Og glemte du å gjøre det i høst, har du ingen gode unnskyldinger for å ikke gjøre det nå.

Multigradsoljer

Et av problemene til motorer som lever i Norge er at det ofte er svært kaldt når de starter. Kaldstart er en stor belastning for motoren, da uoppvarmet kald olje smører dårligere enn varm. For å løse problemet er såkalte multigradsoljer blitt det vanligste. Disse oljene har gode smøreegenskaper over et stort temperaturspekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer